Iρλανδία: Στα €64 δισ. το κόστος για τράπεζες

Η διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών στοίχισε στην ιρλανδική κυβέρνηση περίπου 40 δισ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις της Merrill Lynch. Η Ιρλανδία είχε πληρώσει τον διεθνή οίκο 7,3 εκατ. ευρώ για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Iρλανδία: Στα €64 δισ. το κόστος για τράπεζες

Η Merrill Lynch είχε αναφέρει στην ιρλανδική κυβέρνηση το 2008 πως θα χρειαστεί 16,4 δισ. ευρώ για να σώσει τις τράπεζες της χώρας, περίπου το ένα τέταρτο από τον τελικό λογαριασμό για την διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Merrill Lynch είχε παρουσιάσει την έκθεση των 45 σελίδων με τις προβλέψεις της στις 18 Νοεμβρίου του 2008, στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την ιρλανδική κυβέρνηση μετά από αίτημα βουλευτή της αντιπολίτευσης, η Ιρλανδία είχε πληρώσει την Merril Lynch 7,3 εκατ. ευρώ το 2008 και το 2009 για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Από το 2008 οι Ιρλανδοί φορολογούμενοι έχουν κληθεί να πληρώσουν περίπου 64 δισ. ευρώ για να σώσουν τις τράπεζες της Ιρλανδίας. Το Νοέμβριο του 2010 η χώρα αναγκάστηκε να μπει σε μνημόνιο.

"Η Merril Lynch υποτίμησε πλήρως τα κεφαλαιακά ελλείμματα των τραπεζών, αλλά όλη η άσκηση έγινε βιαστικά” ανέφερε εκπρόσωπος του Sinn Fein σε συνέντευξη του στο Bloomberg. “Ο ρόλος των εξωτερικών συμβούλων πρέπει να εξεταστεί, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών ελεγκτών" πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v