ΗΠΑ: Ανάγκες $501 δισ. έβγαλαν τα stress test

Σε καλύτερη κατάσταση τώρα από ότι πριν από πέντε χρόνια οι τράπεζες, λέει η Fed. 29 από τις 30 τράππεζες που ελέγχθηκαν πέρασαν τα τεστ αντοχής. Βουτιά στη Wall 50% και 25% στο real estate περιλάμβανε το δυσμενές σενάριο.

ΗΠΑ: Ανάγκες $501 δισ. έβγαλαν τα stress test

Κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των 501 δισ. δολαρίων θα χρειαστούν τριάντα από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο του stress test της Federal Reserve.

Σήμερα η αμερικανική κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του stress test των τραπεζών, με 29 από τις 30 τράπεζες που συμμετείχαν να έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Το δυσμενές σενάριο της Fed περιελάβανε ανεργία στο 11,25%, βουτιά στο χρηματιστήριο 50% και πτώση 25% στις τιμές των κατοικιών.

Τα 501 δισ. αφορούν σε 316 δισ. δολάρια από ζημιές δανείων και συμβάσεων leasing και 151 δισ. από άλλες ζημιές όπως οι επαναγορές και οι δαπάνες πώλησης ακινήτων. Με βάση λιγότερο σκληρές παραδοχές στα stress tests, τα απαιτούμενα κεφάλαια ανέρχονται στα 355 δισ. δολάρια, είπε η τράπεζα.

"Οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ είναι συλλογικά σε καλύτερη θέση τώρα σε σχέση με μια πενταετία πριν, ώστε να συνεχίσουν να δανείζουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό σενάριο'', υπογράμμισε η Fed.

Η μόνη τράπεζα που δεν πέρασε τα τεστ αντοχής είναι η Zions Bancorporation, η οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα επανακαταθέσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης στη Fed. Στο stress test, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας (Core Tier I) υποχώρησε στο 3,5%, χαμηλότερα από το όριο 5% που θέτει η Fed.

Έξι τράπεζες, οι American Express, Bank of New York Mellon, Discover Financial Services, Northern Trust, RBS Financial Gtroup και State Street κατάφεραν να διατηρήσουν δείκτη CT1 άνω του 10%.

Οι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley και Goldman Sachs, εμφάνισαν δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων μεταξύ του 6% και του 7%.  

 

   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v