Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομπάμα: Ενωμένη ενάντια στη Ρωσία η Δύση

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι ενωμένες απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Απειλεί με κυρώσεις στην ενέργεια αν η Μόσχα προχωρήσει πέρα από την Κριμαία. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν και το τελευταίο ουκρανικό πολεμικό πλοίο. Την Πέμπτη βλέπει συμφωνία με Κίεβο το ΔΝΤ.

Ομπάμα: Ενωμένη ενάντια στη Ρωσία η Δύση

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι ενωμένες ενάντια στην προσάρτηση της  Κριμαίας από τη Ρωσία και συζητούν την επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα αν η Μόσχα κινηθεί βαθύτερα στο έδαφος της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

"Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο συντονισμός γύρω από το ενδεχόμενο για επιπρόσθετες, βαθύτερες κυρώσεις αν η Ρωσία προχωρήσει και εμπλακεί σε περαιτέρω εισβολές στην Ουκρανία" ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντηση με αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. 

"Πιστεύω πως η ενέργεια αποτελεί ξεκάθαρα το επίκεντρο των προσπαθειών μας και πρέπει να το εξετάσουμε σοβαρά" ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Ομπάμα."Αν η Ρωσία συνεχίσει την σημερινή της πορεία θα απομονωθεί ακόμα περισσότερο" σημείωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές.

Την Τρίτη ο κ. Ομπάμα περιέγραψε τη Ρωσία ως μια "περιφερειακή δύναμη" και όχι τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως ανησυχεί για την πιθανότητα περαιτέρω ρωσικής καταπάτησης στην Ουρκανία και θεωρεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί "να κάνει σειρά υπολογισμών". Επέμεινε ότι οι ρωσόφωνοι δεν αντιμετωπίζουν καμία απειλή στην Ουκρανία, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις της Μόσχας.

Κάλεσε τον Πούτιν να αφήσει τους Ουκρανούς να επιλέξουν μόνοι τη μοίρα τους, χωρίς εκφοβισμούς, λέγοντας πως είναι βέβαιος ότι θα επέλεγαν την ύπαρξη καλών σχέσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τη Ρωσία.

"Η Ρωσία είναι μια περιφερειακή δύναμη που απειλεί ορισμένους από τους άμεσους γείτονές της, όχι επειδή είναι δυνατή, αλλά επειδή είναι αδύναμη", ανέφερε ο Ομπάμα. "Εμείς (οι ΗΠΑ) έχουμε σημαντική επιρροή στους γείτονές μας. Γενικά δεν χρειάζεται να κάνουμε εισβολή για να έχουμε ισχυρές συνεργατικές σχέσεις μαζί τους".

Η Μόσχα από την πλευρά της, αφού χλεύασε την απόφαση του Ομπάμα και των δυτικών συμμάχων να μποϊκοτάρουν την προγραμματισμένη σύνοδο του G8 στο Σότσι τον Ιούνιο και να κάνουν σύνοδο του G7 χωρίς τη Ρωσία, στη συνέχεια, μέσω του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις επαφές με τους εταίρους του G8.

"Η ρωσική πλευρά συνεχίζει να είναι έτοιμη να έχει τέτοιες επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπέδου. Μας ενδιαφέρουν τέτοιες επαφές", ανέφερε στο πρακτορείο Interfax ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για ενίσχυση ενεργειακής ασφάλειας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και εργάζεται με τις ΗΠΑ για το στόχο αυτό, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη οι ηγέτες της Ε.Ε και των ΗΠΑ.

"Η κατάσταση στην Κριμαία αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και εξετάζουμε κοινές προσπάθειες για να επιτύχουμε το στόχο αυτό" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία, δημιουργώντας εξάρτηση από το μονοπώλιο της ρωσικής Gazprom.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου που μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη.

"Καλωσορίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον, καθώς επιπρόσθετες προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους" σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

FT: Την Πέμπτη βλέπει συμφωνία με Κίεβο το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο διάσωσης περίπου $15 δισ. για την Ουκρανία, μεταδίδουν οι FT επικαλούμενο πληροφορίες από αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως το ΔΝΤ εξέτασε τη λύση μιας γρήγορης εκταμίευσης $1 δισ. από το εργαλείο άμεσης χρηματοδότησης, αλλά πλέον ελπίζει πως θα συμφωνήσει σε ένα μεγαλύτερο πακέτο το βράδυ της Τετάρτης και θα το ανακοινώσει την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους FT, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου βιάζεται να οριστικοποιήσει τη συμφωνία λόγω ανησυχιών πως τελειώνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ουκρανίας.


Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ συνεχίζουν να εργάζονται με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ σε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πως θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά που θα χτυπηθούν από τη λήξη των επιδομάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης.

"Είμαστε κοντά να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία εδώ και ημέρες. Ελπίζω ότι σήμερα θα καταλήξουμε" ανέφερε ένας αξιωματούχος.

Βρετανία: Παγώνει η συμφωνία με ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επανεξετάζει μία συμφωνία που είχε συνάψει με τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, σχετικά με μια διακρατική συνεργασία, σε αντίδραση στην κρίση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (DECC).

Η Βρετανία τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε μια συμφωνία με τη Rosatom για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στη Ρωσία.

Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είχε θέσει υπό εξέταση τη συμφωνία, καθώς εντείνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αφότου οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις σχετικά με το πώς θα προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο είναι υπό εξέταση, κάτω από το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία», αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το βρετανικό υπουργείο Ενέργειας.

Κατελήφθη και το τελευταίο πολεμικό πλοίο

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τελευταίο πολεμικό υπό ουκρανική σημαία στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.

Περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της επιχείρησης, κατά την οποία ακούστηκαν εκρήξεις, πιθανόν χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, το ναρκαλιευτικό πλοίο Τσερκάσι ρυμουλκήθηκε από το Κοβέλ σε μια αποβάθρα στην όχθη της λίμνης Ντονουζλάβ, ανέφερε ο Σελεζνιόφ επικαλούμενος πηγές στην περιοχή.

Τα μέλη του πληρώματος του σκάφους αυτού του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τραυματίες ανάμεσά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όταν οι επιτιθέμενοι είχαν ανέβει στο κατάστρωμα του Τσερκάσι το πλήρωμα είχε κλειστεί στο εσωτερικό του, είχε αναφέρει νωρίτερα ο Σελεζνιόφ σε ανάρτησή του στο Facebook, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Γύρω στις 19:00 [18:00 ώρα Ελλάδος] ακούστηκαν πολλές εκρήξεις από το ναρκαλιευτικό Τσερκάσι στον Κόλπο Ντονουζλάβ», είπε ο Σελεζνιόφ στο Ρόιτερς, τονίζοντας πως επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 «εθεάθησαν να πετούν στην περιοχή» και «ταχύπλοα κι ένα ρυμουλκό κινήθηκαν προς την κατεύθυνση του πολεμικού».

Χθες, το Τσερκάσι είχε προσπαθήσει, χωρίς επιτυχία, να βγει στα ανοιχτά διασπώντας τον αποκλεισμό της λίμνης. Το ρωσικό ναυτικό είχε αποκλείσει το κανάλι προς τη Μαύρη Θάλασσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα αγκυροβολώντας τρία παροπλισμένα πλοία σε αυτό.

Μετά την κατάληψη χθες το πρωί μιας βάσης των Πεζοναυτών στη Φεοντόσια και του τελευταίου πολεμικού πλοίου που παρέμενε υπό ουκρανικό έλεγχο, σήμερα οι Ρώσοι ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την Κριμαία.

Το Κίεβο για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα αρνηθεί να εισαγάγει φυσικό αέριο στην τιμή που ζητά η Ρωσία, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματεύονται επί του παρόντος την τιμή που θα ισχύσει στο φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου και οι ρωσικές αρχές έχουν κάνει σαφές ότι προτίθενται να ακυρώσουν όλες τις εκπτώσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξευτεί από τα 380 στα 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, θα είναι δηλαδή από τις υψηλότερες που ισχύουν σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες.

"Θα πληρώσουμε 387 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα. Εάν ορίσουν μια άλλη τιμή, εμείς θα πληρώνουμε 387 δολάρια. Ας μας πάνε στα δικαστήρια", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Πρόνταν, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Το 2006 και το 2009 αντίστοιχες αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών για το ίδιο θέμα είχαν οδηγήσει στη μερική διακοπή της παράδοσης ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Gazprom έχει απειλήσει ότι θα διακόψει τις παραδόσεις του στην Ουκρανία εάν η χώρα δεν ρυθμίσει τις παλαιότερες οφειλές της.

Η έκπτωση των 100 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2010 μεταξύ των τότε προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο πλαίσιο μιας άλλης συμφωνίας για την παράταση της χρήσης των βάσεων της Κριμαίας για τον ελλιμενισμό του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή δεν ισχύει πλέον, δεδομένου ότι η Κριμαία ενσωματώθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ουκρανία: Απαγορεύτηκε η αναμετάδοση ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων

Η ουκρανική δικαιοσύνη απαγόρευσε την αναμετάδοση του σήματος στην Ουκρανία των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, τα οποία οι μεταβατικές αρχές στο Κίεβο κατηγορούν ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταδίδοντας κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένα διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο «εξέδωσε απόφαση με βάση την οποία η αναμετάδοση των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Βικτόρια Σιουμάρ.

Η απόφαση αυτή έχει προσωρινή ισχύ, καθώς εκκρεμεί η εξέταση μιας προσφυγής του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας εναντίον ενός πάροχου που διανέμει τα ρωσικά δίκτυα, διευκρίνισε η ίδια.

Η απόφαση αφορά κυρίως το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, το ειδησεογραφικό δίκτυο Ρωσία 24 και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, πολλές εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης έχουν ήδη διακόψει τη μετάδοση μέσων ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν τη ρητορική της Μόσχας όσον αφορά την ουκρανική κρίση στην επικράτεια της χώρας, αλλά παραμένουν διαθέσιμα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι ρωσόφωνοι και τα παρακολουθούν συστηματικά.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν συχνά αναφέρονται από διαδηλωτές σε φιλορωσικές συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής, όπως η Ντονέτσκ, η Χαρκίβ ή η Λούγκανσκ.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα ψεύδη ούτε τη χειραγώγηση, πάνω απ' όλα εάν προκαλούν συγκρούσεις στον πληθυσμό», έγραψε η Ιρίνα Τσουβίλσκα, ειδικός του ουκρανικού Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε άρθρο της στην Ουκράινσκα Πράβντα, επιχειρηματολογώντας ότι η διακοπή της αναμετάδοσης των ρωσικών ΜΜΕ δεν αποτελεί λογοκρισία αλλά κοινή λογική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v