Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας για την Κριμαία

Άκυρο το δημοψήφισμα της Κριμαίας, σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ. Ασκήθηκαν πιέσεις για το αποτέλεσμα αυτό, λέει η Μόσχα. Οι ΗΠΑ ανέστειλαν εξαγωγές προϊόντων προς τη Ρωσία. Δημοψήφισμα σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας ζητά ο Γιανουκόβιτς.

Προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας για την Κριμαία

Στο πρώτο «βαρόμετρο» παγκόσμιας καταδίκης της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, η Ουκρανία και οι Δυτικοί υποστηρικτές της έπεισαν μια ευρεία πλειοψηφία χωρών στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να απορρίψουν την προσάρτηση ως παράνομη, την ώρα που η Ρωσία επιχειρούσε να συγκεντρώσει παγκόσμια στήριξη για την ιδέα της αυτοδιάθεσης.

Το ψήφισμα που αποφασίστηκε χθες, η οποία προτάθηκε από την Ουκρανία και είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιπροσωπεύει την τελευταία προσπάθεια να απομονωθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της προσάρτησης.

Το ψήφισμα συγκέντρωσε 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 58 αποχές. Το δισέλιδο κείμενο δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία, όμως περιγράφει το δημοψήφισμα της Κριμαίας ως «μη έχον εγκυρότητα» και ζητά οι χώρες να μην αναγνωρίσουν τον επανασχεδιασμό των συνόρων της Ουκρανίας.

Ο εντολοδόχος υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεστσίτσια, χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «άμεση παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ».

Η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε πως η Κριμαία δεν θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αποτελεί μέρος της Ουκρανίας, αφού ήταν μέρος της Ρωσίας για αιώνες μέχρι το 1954, όταν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Νικίτα Χρουστσωφ έδωσε την χερσόνησο στην Ουκρανία.

«Η Κριμαία ήταν για πολλά χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας», δήλωσε ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσουρκιν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τη στήριξη άλλων κρατών που αντιμετώπισαν παρόμοιες περιπτώσεις απώλειας εδαφών κατά το παρελθόν. Η ψήφος της Κριμαίας για ένταξη στη Ρωσία ήταν έκφραση του δικαιώματός της στην αυτοδιάθεση, τόνισε ο κ. Τσουρκιν, επικαλούμενος άλλη αρχή του διεθνούς δικαίου. «Θα πρέπει να είσαι πολύ μισάνθρωπος ώστε να τους κατακρίνεις γι' αυτό».

Απαντώντας στο επιχείρημα αυτό, η αμερικανίδα πρέσβης Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε πως ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να αποτελεί μέσο αυτοδιάθεσης.

Την δριμύτερη κριτική δέχθηκε η Ρωσία από την Κόστα Ρίκα, ο πρέσβης της οποίας τόνισε πως τα μικρά κράτη έχουν μόνο την ισχυή του διεθνούς δικαίου «ώστε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία». Κατά τον ίδιο, το ψήφισμα που πρότεινε η Ουκρανία θα βοηθήσει ώστε να επαναβεβαιωθεί αυτή η ισχύς.

Ποιοι ψήφισαν κατά, ποιοι απείχαν

Πάντως, το ψήφισμα δεν έχει καμία ισχύ επιβολής και ακόμα και η συμβολική αξία του ως έκφραση των απόψεων των μελών του ΟΗΕ είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένου ότι άλλες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης συχνά δεν έχουν καμία πρακτική επίδραση. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ πολύ συχνά αγνοούν τις καταδίκες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ότι αφορά τη θέση της χώρας για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Επίσης, ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στα ψηφίσματα για τη Συρία.

Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός των χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία του ψηφίσματος, στις οποίες περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Ιράν, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Σερβία, η Βοσνία, η Υεμένη, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Μογγολία, η Μιανμάρ και άλλες αφρικανικές χώρες, περιόρισε την στήριξη προς τη πρόταση της Ουκρανίας.

Κατά του ψηφίσματος, εκτός από τη Ρωσία, ψήφισαν η Αρμενία, η Λευκορωσία, η Βολιβία, η Κούβα, η Βόρειος Κορέα, η Νικαράγουα, το Σουδάν, η Συρία, η Βενεζουέλα και η Ζιμπάμπουε.

Επίσης, οι ψήφοι ορισμένων χωρών αποτέλεσαν αντανάκλαση των δικών τους προβλημάτων. Η Βολιβία, η οποία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος, τάχθηκε κατά των ΗΠΑ λέγοντας πως χρησιμοποιούν την στρατιωτική και οικονομική ισχύ τους για να δημιουργήσουν «έναν μονοπολικό κόσμο». Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, που απείχαν, είπε πως ενώ στηρίζει τις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ, ωστόσο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφάρμοσαν το διεθνές δίκαιο. Η Γεωργία, που τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος, δήλωσε πως η μοίρα της Κριμαίας αποτελεί αναδρομή στην ρωσική εισβολή σε εδάφη της Γεωργίας το 2008. Η Κύπρος, που επίσης στήριξε το ψήφισμα, είπε ότι και αυτή βρίσκεται υπό ξένη κατοχή. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν επίσης αρκετές πρώην σοσιαλιστικές δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Εσθονίας και της Σλοβενίας.

Ρωσικές επικρίσεις στο ψήφισμα του ΟΗΕ

Η Ρωσία, σχολιάζοντας το ψήφισμα στον ΟΗΕ που κηρύσσει άκυρο το δημοψήφισμα της Κριμαίας, δήλωσε πως είναι αντιπαραγωγικό και κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι χρησιμοποίησαν εκβιασμούς και απειλές για να ενισχύσουν τις θετικές ψήφους.

«Αυτή η αντιπαραγωγική πρωτοβουλία απλώς περιπλέκει τις προσπάθειες για επίλυση της εγχίωριας πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση κατηγορεί τις χώρες της Δύσης για χρήση «της πλήρους ισχύος της αχρησιμοποίητης δυνατότητας της ψυχροπολεμικής μηχανής προπαγάνδας» για να αυξήσουν την στήριξη προς το ψήφισμα του ΟΗΕ.

«Είναι πασίγνωστο τι είδους αναίσχυντες πιέσεις, μέχρι του σημείου του πολιτικού εκβιασμού και των οικονομικών απειλών, ασκήθηκαν σε αρκετά κράτη μέλη (του ΟΗΕ) ώστε να ψηφίσουν «ναι»», τονίζει το υπουργείο.

Ομπάμα: Η Ρωσία είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας

Τυχόν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα έχουν επιπτώσεις και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, όμως συνεχίζονται οι διεργασίες για να «ελαχιστοποιηθούν», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν ποιες κυρώσεις «πιθανόν θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις» στη Μόσχα, σημείωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη.

«Καμία από αυτές (τις κυρώσεις) δεν θα έχει μηδενική επίπτωση σε εμάς γιατί η Ρωσία είναι μέρος της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπονήσουμε κυρώσεις οι οποίες θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις αμερικανικές εταιρείες ή στις ιταλικές εταιρείες και να μεγιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις τους» σε βασικούς τομείς της Ρωσίας, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Θα ήταν «ακόμη καλύτερο» αν δεν υπάρξει η ανάγκη για νέες κυρώσεις και η Ρωσία «ακολουθήσει μια πιο σοφή πορεία και δεχθεί την πρόταση της διεθνούς κοινότητα και της ουκρανικής κυβέρνησης» για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση, εκτίμησε ο Ομπάμα.

ΗΠΑ: Εμπορικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τις εξαγωγές προϊόντων και ειδών τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς στη Ρωσία, προφανώς σε αντίδραση για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS), που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι πλέον δεν θα άδειες για την πώληση τέτοιων προϊόντων στη Ρωσία.

«Από την 1η Μαρτίου 2014 η BIS ανέστειλε την παροχή άδειας εξαγωγών ή επανεξαγωγών προϊόντων προς τη Ρωσία μέχρι νεοτέρας», αναφέρει η υπηρεσία στον ιστότοπό της.

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στον ιστότοπο μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα προϊόντα διπλής χρήσης είναι προϊόντα ή είδη τεχνολογίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα ο εξοπλισμός για στρατιωτικούς και αστυνομικούς, χημικά προϊόντα ή ακόμη και προϊόντα τεχνολογίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την ανακοίνωση αυτή, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Μαρί Χαρφ, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ελήφθη σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέστειλε επίσης την έκδοση αδειών για την εξαγωγή ειδών και υπηρεσιών άμυνας προς τη Ρωσία», πρόσθεσε η Χαρφ, η οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση αυτή θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας.

Ουγγαρία: Όχι σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vilaggazdasag, δήλωσε πως η Ουγγαρία τάσσεται κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. «Οι οικονομικές κυρώσεις βρίσκονται στον τρίτο γύρο και θα ήταν ευχής έργον να αποφευχθούν διότι δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε και της Ουγγαρίας».

Κατά τον ίδιον, η κρίση στην Ουκρανία και οι πολιτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έκτοτε δεν έχουν επηρεάσει την πυρηνική συμφωνία που έχει η Ουγγαρία με τη Μόσχα μέχρι στιγμής, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό δεν θα αλλάξει.

Γιανουκόβιτς: Να κάνουν δημοψήφισμα όλες οι περιοχές της Ουκρανίας!

Νέα εμφάνιση έκανε σήμερα Παρασκευή ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζητώντας μάλιστα όλες οι περιοχές της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για το status τους «εντός της Ουκρανίας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.

«Ως πρόεδρος που είμαι μαζί σας με όλη μου την σκέψη και την ψυχή, απευθύνω έκκληση σε όλους τους λογικούς πολίτες της Ουκρανίας: Μην ενδώσετε στους απατεώνες! Απαιτείστε δημοψήφισμα για το status κάθε περιοχής εντός της Ουκρανίας», δήλωσε σε διάγγελμά του προς τον λαό της Ουκρανίας, από τη Ρωσία όπου κατέφυγε τον περασμένο μήνα.

Ουκρανία: Ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε χθες υπέρ ενός νομοσχεδίου με το οποίο υιοθετούνται τα μέτρα λιτότητας που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 14 ως 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χορηγήσει στη χώρα.

Σε μια ψηφοφορία νωρίτερα το νομοσχέδιο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, όμως έπειτα από ένα διάλειμμα το κοινοβούλιο συνήλθε και πάλι και ενέκρινε με 246 ψήφους -20 περισσότερες από όσες ήταν απαραίτητες- το νομοσχέδιο που υπέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ.

Το Κίεβο ζητεί τη βοήθεια της ΕΕ

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι φοβάται τη διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οργανώσει όσο το δυνατόν συντομότερα μηχανισμούς υποκατάστασης αυτών των προμηθειών.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκπτώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει κάνει ως τώρα στην Ουκρανία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη: έως και 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από τα 270 δολάρια που ισχύουν σήμερα.

Συμβατικά, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom μπορεί να αυξήσει τις τιμές της από την 1η Απριλίου και απείλησε να διακόψει τις παραδόσεις εάν η Ουκρανία δεν ρυθμίσει τις εκκρεμείς οφειλές της.

«Πρέπει να πούμε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος προκειμένου να οργανώσουμε τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία», τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν σε μια επιστολή του στον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Εάν δε μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα σύντομα, μπορεί κανείς να προβλέψει ένα νέο "πόλεμο φυσικού αερίου" ανάλογο με εκείνον που ξέσπασε το 2009 με το ίδιο σενάριο, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις χώρες της Δύσης» προσέθεσε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί ότι θα εξασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου, αντιστρέφοντας τη ροή ορισμένων αγωγών -της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας-, μια διαδικασία όμως που η Γκάζπρομ χαρακτηρίζει παράνομη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ θα συζητήσουν στις 2 Απριλίου στις Βρυξέλλες τους τρόπους να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποπληρώσει το χρέος της στο φυσικό αέριο και να εξασφαλίσουν σε αυτήν την χώρα μια ασφάλεια για τον εφοδιασμό της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v