Υποχωρεί το κόστος δανεισμού για τράπεζες ευρωπεριφέρειας

Σε χαμηλό τετραετίας έχει περιοριστεί η "ψαλίδα" στο κόστος δανεισμού των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας και των κρατών του πυρήνα.

Υποχωρεί το κόστος δανεισμού για τράπεζες ευρωπεριφέρειας

Η διαφορά στο κόστος δανεισμού των τραπεζών της περιφέρειας της ευρωζώνης και των κρατών μελών του πυρήνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch, οι ελληνικές και οι ιταλικές τράπεζες δανείζονται κατά 0,38% ακριβότερα από τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τον Νοέμβριο του 2011 η «ψαλίδα» στο κόστος δανεισμού είχε ανέλθει στο 4,38%.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, η μέση απόδοση για τα ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες της περιφέρειας υποχώρησε αυτό το τρίμηνο 56 μονάδες βάσης, στο επίπεδο ρεκόρ του 2,17%.

"Οι τράπεζες της περιφέρειας πλήρωναν υψηλές αποδόσεις αλλά τους τελευταίους μήνες μειώνονται λόγω της βελτίωσης του επενδυτικού αισθήματος, με την πρόσφατη αναβάθμιση της Ισπανίας να παίζει σημαντικό ρόλο" ανέφερε στο Bloomberg η Cristina Martinez της Ibercaja Gestion. "Επίσης η περιφέρεια δεν επηρεάζεται από τα προβλήματα στην ανατολική Ευρώπη, κάτι που δεν ισχύει για κάποιες τράπεζες του πυρήνα" πρόσθεσε.

Τα τραπεζικά ομόλογα της περιφέρειας περιλαμβάνονται στα εταιρικά χρεόγραφα με τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη, με απόδοση 3,24% αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch. Την ίδια ώρα η απόδοση για τις τράπεζες του πυρήνα είναι 2,11%.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg για τα ομόλογα, η ιταλική Intesa Sanpaolo είχε την καλύτερη απόδοση από τα τραπεζικά χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας σε ευρώ, με 8,58% για τα ομόλογα που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v