Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 5ετίας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Εντείνονται οι πιέσεις για δράση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης το Μάρτιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Καμπανάκι κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε χαμηλό 5ετίας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο κατρακύλησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καταγράφοντας πτώση μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάρτιο στο 0,5% σε ετήσια βάση από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές - σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters - προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά στο 0,6%. 

Τα νέα στοιχεία της Eurostat αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Η αλλαγή του κλίματος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχει γίνει εμφανής από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενς Βάιντμαν - πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank - αιφνιδίασε άπαντες πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων, ούτε ποσοτικής χαλάρωσης. 

Η αντίδραση των αγορών στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν άμεση με το ευρώ να υποχωρεί σημαντικά, αγγίζοντας το 1,3721 δολ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του. Ο Reza Moghadam, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι ανησυχεί για τον χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Προειδοποίησε ότι με χαμηλό πληθωρισμό η αντιμετώπιση του χρέους καθίσταται πιο δύσκολη και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Moghadam έκανε λόγο για κατάσταση σερνόμενου πληθωρισμού την οποία απέδωσε με τον όρο "low-flation" συμπληρώνοντας: "Υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για χαλάρωση" από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v