Υellen: Aναγκαία τα έκτακτα μέτρα στήριξης από Fed

Η Janet Yellen ανέφερε πως παρά τη σταθερή πρόοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας δεν έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υellen: Aναγκαία τα έκτακτα μέτρα στήριξης από Fed

Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει γίνει ακόμα αισθητή από πολλούς Αμερικανούς δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης για κάποιο διάστημα ακόμα.

Σε ομιλία της σε συνέδριο στο Σικάγο, η κ. Yellen προσέφερε ενδείξεις για τις αδυναμίες στην αγορά εργασίας και στάθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Yellen ανέφερε πως παρά τη σταθερή πρόοδο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας δεν έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα. Η ίδια πρόσθεσε πως η Fed απέχει ακόμα από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών. 

"Τα σημάδια από την Μεγάλη Ύφεση είναι ακόμα εδώ και η επίτευξη των στόχων μας θα χρειαστεί κάποιο χρόνο" επισήμανε.

Με βάση τις εκτιμήσεις της FOMC το ποσοστό ανεργίας που αντιστοιχεί στην πλήρη απασχόληση υπολογίζεται στο 5,2% με 5,6%, αρκετά χαμηλότερα από το 6,7% του Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα, η κ. Yellen επισήμανε πως η πτώση στο ποσοστό ανεργίας δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των μισθών των εργατών. Τόνισε ακόμα πως οι μακροχρόνια άνεργοι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς με βάση τα στοιχεία οι εργοδότες είναι λιγότερο πρόθυμοι να τους προσλάβουν.

"Για όλους τους λόγους που ανέφερα σήμερα, πιστεύω ότι η δέσμευση για έκτακτη πολιτική είναι αναγκαία και θα είναι για κάποιο διάστημα ακόμα και πιστεύω πως την άποψη αυτή μοιράζονται αρκετοί από τους αξιωματούχους στην Fed" σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v