Ιαπωνία: Αλλάζει στρατηγική το GPIF

Την αλλαγή της επενδυτικής του στρατηγικής ανακοίνωσε το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ιαπωνίας, ώστε να αποφύγει πωλήσεις μετοχών.

Ιαπωνία: Αλλάζει στρατηγική το GPIF

To κυβερνητικό επενδυτικό συνταξιοδοτικό ταμείο (GPIF) της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα διαχειρίζεται με πιο ευέλικτο τρόπο το ενεργητικό του, ώστε να μην αναγκάζεται να πουλάει μετοχές εν μέσω ράλι.

To GPIF, το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, πλησιάζει στο ανώτατο όριο για τις τοποθετήσεις σε ιαπωνικές μετοχές και με βάση τους σημερινούς κανονισμούς θα πρέπει να πουλήσει, αν η άνοδος των τιμών οδηγήσει την αξία τους πάνω από το όριο. To GPIF θα εφαρμόζει ευέλικτα την ανώτατη επιτρεπτή διακύμανση που ορίζουν οι κανονισμοί, ανέφερε το ταμείο.

Το ταμείο δεν θα κάνει rebalancing ακόμα και αν η στάθμιση μιας κατηγορίας ενεργητικού υπερβαίνει το όριο, εφόσον κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην νέα επενδυτική στρατηγική.

Η χαλάρωση της εφαρμογής των κανονισμών "γίνεται γιατί υπάρχει υψηλή πιθανότητα να αυξηθεί η στάθμιση των εγχώριων μετοχών" ανέφερε ο Masatoshi Kikuchi, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της Mizuho Securities. 

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, έχει ασκήσει πιέσεις στο ταμείο να αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε μετοχές και στοιχεία ενεργητικού με μεγαλύτερο ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v