Στροφή στην ενεργειακή πολιτική της Μέρκελ

Νέα δεδομένα για τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η κυβέρνηση Μέρκελ αλλάζει ρότα κατεβάζοντας ταχύτητα στην πολύκροτη στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Νέα χρονοδιαγράμματα και μείωση επιδοτήσεων.

Στροφή στην ενεργειακή πολιτική της Μέρκελ

Η Γερμανία κατεβάζει ταχύτητα στην πολύκροτη στροφή της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας. Υπό την ισχυρή πίεση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, που διαμαρτυρόταν για το μεγάλο κόστος των επιδοτήσεων στην πράσινη ενέργεια και τις υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση Μέρκελ ενέκρινε μεταρρύθμιση στη συγκεκριμένη νομοθεσία με την οποία αναθεωρούνται τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και μειώνονται οι επιδοτήσεις. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιστοιχούν τώρα στο 25% του ηλεκτρισμού στη Γερμανία. Βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος, στόχος είναι η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυξηθεί στο 40%-45% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025 και στο 55%-60% μέχρι το 2035. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για πλήρη κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2002. 

Επίσης μειώνονται οι επιδοτήσεις στην πράσινη ενέργεια και διατηρείται η προστασία των μεγάλων μονάδων βαριάς βιομηχανίας από το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που υπολογίζεται στα 5,1 δις. ευρώ ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v