BMJ: Δυσμενής δημοσίευση για Tamiflu και Relenza

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 1,3 δισ. δολ. και η Βρετανία 424 εκατ. στερλίνες ή 710 εκατ. δολ. για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα των σκευασμάτων, από το 2009 που ξέσπασε ο ιός H1N1 της γρίπης των χοίρων. Σ

BMJ: Δυσμενής δημοσίευση για Tamiflu και Relenza

Το Tamiflu και το Relenza, δύο αντιγριπικά φάρμακα που χρησιμοποιούν τα κράτη για να περιορίζουν τυχόν επιδημίες γρίπης, δεν αποδεικνύεται ότι μπορούν να αποτρέψουν μια πανδημία και μάλιστα μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερο κακό σε ορισμένους ασθενείς, παρά καλό.

Το πόρισμα δημοσιεύεται στην ιατρική εφημερίδα της Βρετανίας BMJ και προκύπτει από την μελέτη του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Cochrane Collaboration, που εξέτασε 170.000 σελίδες με δεδομένα από κλινικές δοκιμές και πληροφορίες από την Roche Holding που παρασκευάζει το Tamiflu και την GlaxoSmithKline Plc που πωλεί το Relenza.

Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 1,3 δισ. δολ. και η Βρετανία 424 εκατ. στερλίνες ή 710 εκατ. δολ. για να εξασφαλίσουν επαρκή αποθέματα των σκευασμάτων, από το 2009 που ξέσπασε ο ιός H1N1 της γρίπης των χοίρων. Στην δημοσίευση, τα κεφάλαια που έχουν δοθεί για τα αποθέματα χαρακτηρίζονται «πεταμένα λεφτά.»

Σύμφωνα με τα πορίσματα, το Tamiflu περιορίζει τα συμπτώματα της γρίπης στους ενήλικες κατά 17 ώρες χωρίς να μειώνει τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. Το Tamiflu επίσης μπορεί να προκαλέσει εμετούς, σπασμούς και νεφρική ανεπάρκεια σε ορισμένους ασθενείς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v