Γερμανία: Βελτιωμένες προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014

Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,9% το 2014 προβλέπουν τα τέσσερα κορυφαία οικονομικά think tanks της χώρας. Σκεπτικισμός για τις επιπτώσεις από την εισαγωγή του κατώτατου μισθού.

Γερμανία: Βελτιωμένες προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014

Τα κορυφαία οικονομικά think tanks της Γερμανίας αύξησαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2014 και το 2015, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία και από την εισαγωγή του βασικού μισθού.

Τα τέσσερα ινστιτούτα - το Ifo στο Μόναχο, το DIW στο Βερολίνο, το ΙW στο Χάλε και το RWI στο Έσσεν – προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 1,9% το 2014. Το 2013 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 0,4%.

Τον Οκτώβριο προέβλεπαν ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με 1,8% το 2014.

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα η ανάπτυξη ωθείται κυρίως από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, ενώ θετική είναι η επίδραση από την ανάκαμψη της ευρωζώνης. "Αν και η ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες είναι λιγότερο έντονη, η οικονομία ανακάμπτει στην υπόλοιπη ευρωζώνη, η οποία είναι η πιο σημαντική αγορά της Γερμανίας" σημειώνουν στην κοινή έκθεση τους για την πορεία της οικονομίας.

Η έκθεση προβλέπει ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης θα οδηγήσει και σε βελτίωση της απασχόλησης, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 6,7% το 2014 από το 7,1% που βρίσκεται σήμερα.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η τόνωση στις προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να υπονομευτούν από την περαιτέρω κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης και μια επακόλουθη άνοδο στις τιμές ενέργειες.

Η εισαγωγή βασικού μισθού 8,50 ευρώ την ώρα αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τα τέσσερα ινστιτούτα, καθώς εκτιμάται πως θα στοιχήσει περίπου 200.000 θέσεις εργασίας κυρίως μεταξύ των ανειδίκευτων και χαμηλόμισθων εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v