Ευρωεπιχειρήσεις: Μερίσματα ρεκόρ, επενδύσεις... μηδέν

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Bloomberg, οι εταιρίες του Stoxx Europe 600, θα πληρώσουν φέτος μερίσματα που αντιστοιχούν στα 11,54 ευρώ ανά μετοχή και είναι τα μεγαλύτερα από το 2002 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Ευρωεπιχειρήσεις: Μερίσματα ρεκόρ, επενδύσεις... μηδέν

Όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους ή να πληρώσουν τους μετόχους, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, διαλέγουν το δεύτερο.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Bloomberg, οι εταιρίες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600, θα πληρώσουν φέτος μερίσματα που αντιστοιχούν στα 11,54 ευρώ ανά μετοχή και είναι τα μεγαλύτερα από το 2002 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, η ταμειακή ρευστότητα κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011, στα 37,45 ευρώ ανά μετοχή. Οι τιμές των μετοχών έχουν εκτιναχθεί από το 2009, που ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ταμειακή ρευστότητα στις ευρωπαϊκές εταιρίες έχει ανέλθει στα 2 τρισ. ευρώ κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003 τουλάχιστον, στον απόηχο της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν και η Ευρώπη εξήλθε πέρσι από την ύφεση, οι CEO παραμένουν επιφυλακτικοί για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μεγάλα προγράμματα επενδύσεων κεφαλαίου.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το 2008, οι εταιρίες του Stoxx 600 έχουν διπλασιάσει την ρευστότητά τους, ενώ οι δαπάνες κεφαλαίου μειώθηκαν πέρσι στα 18,37 ευρώ ανά μετοχή σε σύγκριση με 20,17 ευρώ το 2008.

Έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Bank of America Corp., έδειξε ότι το 57% των διεθνών fund managers πιστεύουν ότι οι εταιρίες οφείλουν να δαπανήσουν τα κεφάλαιά τους σε επιχειρηματικές επενδύσεις αντί να αυξάνουν τα μερίσματα ή τις επαναγορές μετοχών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v