ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη

Στην ευρωζώνη καταγράφηκε ανάπτυξη αλλά οι κίνδυνοι δεν έχουν "εκλείψει" αναφέρει επιτροπή του ΔΝΤ. "Καμπανάκι" για το ζήτημα της ανεργίας. Οι προτείνει για τη νομισματική πολιτική.

ΔΝΤ: Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να ενισχύεται ωστόσο η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν αναφέρει η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή (IMFC) του ΔΝΤ σε σχετικό report.

Η Επιτροπή του Ταμείου επισημαίνει ότι η δημιουργία μιας δυναμικότερης, βιώσιμης, ισορροπημένης και πλούσιας σε θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας παραμένει στόχος των μελών της.

Η δραστηριότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες κυρίως σε ΗΠΑ και μεγάλη Βρετανία σημείωσε άνοδο το προηγούμενο έτος. Στην ευρωζώνη καταγράφηκε ανάπτυξη αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.

Η ανεργία ωστόσο, σύμφωνα με το report, παραμένει υψηλή σε αρκετές χώρες. Σύμφωνα με το ΔΝΤ το θέμα της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικές που ευνοούν την ανάπτυξη.

Η διασφάλιση βιώσιμων δημοσιονομικών χρεών, η ενίσχυση της ποιότητας των δημοσίων δαπανών μέσω του διευρυμένου ρόλου των γυναικών και των γηραιότερων εργαζομένων πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα για όλα τα κράτη.

Σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική το ΔΝΤ eκτιμά πως τα αναδυόμενα κράτη που δεν αντιμετωπίζουν πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανάλογα την νομισματική πολιτική για να ανακόψουν πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Παράλληλα προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει επιπρόσθετα μέτρα αν ο χαμηλός πληθωρισμός «επιμείνει», ενώ ζητά από την ευρωζώνη να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση. 

Στους κινδύνους για την ανάπτυξη περιλαμβάνονται η μεταβλητότητα των αγορών, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός σε ορισμένες αναπτυγμένες οικονομίες, υα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v