Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία

"Αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις" εξαπέλυσε το Κίεβο. Τουλάχιστον τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες σε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν κρατικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα. Για «τρομοκράτες» κάνει λόγο η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με νέες κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι ΗΠΑ.

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας με την υποκίνηση ταραχών στην ανατολική περιοχή της χώρας, σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας", είπε προσθέτοντας ότι διεξάγεται αντιτρομοκρατική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.

"Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να επαναλάβει το σενάριο της Κριμαίας στις ανατολικές περιοχές της χώρας...όσοι υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους και τους καταληψίες, οι οποίοι διεξάγουν ένοπλο πόλεμο κατά της χώρας μας , δεν θα αποφύγουν την τιμωρία και την απόδοση ευθυνών", είπε επαναλαμβάνοντας ότι οι αυτονομιστές που θα παραδώσουν τα όπλα τους μέχρι αύριο το πρωί δεν θα διωχθούν.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι εκτός ελέγχου καθώς ένοπλοι αυτονομιστές κατέλαβαν κρατικά κτίρια και αστυνομικά τμήματα, υψώνοντας τη ρωσική σημαία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι μοίρασαν όπλα στον κόσμο, την ώρα που η Μόσχα δεν αποσύρει από τα σύνορα τα στρατεύματά της.

Η αρχή έγινε χθες όταν άνδρες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ, κατάσχοντας τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα. Στη συνέχεια, οι αυτονομιστές μοίρασαν τον οπλισμό στους εκατοντάδες που είχαν μαζευτεί έξω από το κτίριο, διαδηλώνοντας υπέρ της Ρωσίας. Οι ίδιοι άνδρες κατέλαβαν και το κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ντόνετσκ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή υπέβαλε την παραίτησή του, μη μπορώντας να ελέγξει τους επιτιθέμενους. Αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αντίδραση κατά των εισβολέων από την ουκρανική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ένοπλη επίθεση πραγματοποιήθηκε και σε άλλο αστυνομικό τμήμα της πόλης Κραματόρσκ, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Σήμερα αυτονομιστές κατέλαβαν το γραφείο του δημάρχου στην πόλη Μαριούπολη της ανατολικής Ουκρανίας, στην Θάλασσα του Αζόφ, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα, δήλωσε δημοσιογράφος της περιοχής που εργάζεται στην εφημερίδα Priazovsky Worker.

Η αστυνομία δεν επιχείρησε να τους σταματήσει. Οι αυτονομιστές εισήλθαν στα γραφεία, υπέστηλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν οδοφράγματα μπροστά από το κτίριο, είπε ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών "συγκρούσεις" διεξάγονται στις πόλεις Κραματόρσκ και Κράνσι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, αλλά και στο Χάρκοβο. Ο ίδιος έκανε λόγο για «τρομοκράτες». Από το πρωί οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μια "αντιτρομοκρατική" επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη, δήλωσε.

Πρόσθεσε πως τουλάχιστον ένας αξιωματικός της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας σκοτώθηκε και πέντε άτομα από τις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των "επιχειρήσεων" που πραγματοποιούνται κατά των ενόπλων φιλορώσων στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Από τις τάξεις των αυτονομιστών, υπάρχει ένας "αδιευκρίνιστος αριθμός" θυμάτων, ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Ξένα πρακτορεία αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δυο φιλορώσοι διαδηλωτές.

Στο Κίεβο θα μεταβεί ο Τ. Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο είναι σαφής επίδειξη συμπαράστασης υψηλού επιπέδου προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε δε τη Ρωσία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση στην Ουκρανία και ενώ ένοπλες ομάδες φιλορώσων κατέλαβαν κυβερνητικά γραφεία στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ και το αστυνομικό κτίριο στην πόλη Κραματόρσκ Οι ενέργειες αυτές όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος θυμίζουν αυτά που συνέβησαν στην Κριμαία.

«Ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ενωμένη, δημοκρατική Ουκρανία, η οποία κάνει τις δικές της επιλογές για τη μελλοντική πορεία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο.

Εν τω μεταξύ η αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC "This Week" η Πάουερ είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία φέρουν "σημάδια από ανάμειξη της Μόσχας".

"Θεωρώ ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και αν συνεχιστούν οι ενέργειες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, θα δείτε αύξηση αυτών των κυρώσεων", είπε η κ. Πάουερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v