Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Το Σεπτέμβριο θα εισάγει το QE η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τo Σεπτέμβριο, εκτιμούν αναλυτές της Deutsche Bank. Αγορές κρατικών ομολόγων μόνο αν επιδεινωθεί σημαντικά το outlook για οικονομία ευρωζώνης. Γιατί δεν θα είναι τόσο επιτυχημένο όσο το πρόγραμμα της Fed.

Deutsche Bank: Το Σεπτέμβριο θα εισάγει το QE η ΕΚΤ

Αναλυτές της Deutsche Bank προβλέπουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα "δώσει σήμα" για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της τράπεζας τον Ιούνιο και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Buiseness Insider, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές τιτλοποιημένων δανείων μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν η ΕΚΤ να εμπλακεί και στην αγορά κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, υποστηρίζουν όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο στις ΗΠΑ.

"Ωστόσο, αυτό θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, ενώ τα πολιτικά εμπόδια είναι υψηλά. Θα περιμέναμε ένα «δημόσιο QE», μόνο αν επιδεινωθούν σημαντικά οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη" σημειώνεται στην έκθεση της γερμανικής τράπεζας.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις διαφορές μεταξύ ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμόσει η EKT και του προγράμματος που εφάρμοσε η Fed, παρουσιάζοντας τους λόγους για τους οποίους το πρώτο δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό.

Μεταξύ των προβλημάτων ενός QE στην Ευρώπη περιλαμβάνονται τα εξής: Ο αντίκτυπος από το "αποτέλεσμα πλούτου" (wealth effect) θα είναι πολύ μικρότερος λόγω της χαμηλότερης συμμετοχής, θα υπάρχουν μεγαλύτερες αντιδράσεις στις αγορές στοιχείων ενεργητικού και οι επιπτώσεις στον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις θα είναι μικρότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v