Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yellen: Η Fed εξετάζει ενίσχυση κεφαλαιακών κανονισμών

Tην εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για τα κεφάλαια και την ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών εξετάζει η Fed, δήλωσε την Τρίτη η Janet Yellen. Αναφέρθηκε σε κενά στους κανονισμούς της Βασιλείας για την ρευστότητα των τραπεζών.

Yellen: Η Fed εξετάζει ενίσχυση κεφαλαιακών κανονισμών

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, δήλωσε την Τρίτη πως ίσως είναι απαραίτητοι επιπρόσθετοι κεφαλαιακοί κανονισμοί για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ.

Η ίδια επισήμανε πως μια μελέτη από την Επιτροπή της Βασιλείας , "στηρίζει την άποψη πως μπορεί να υπάρχει περιθώριο για αυστηρότερα κριτήρια όσον αφορά τα κεφάλαια και την ρευστότητα των μεγάλων τραπεζών". 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κ. Yellen ανέφερε σε ομιλία της στο Stone Mountain πως αξιωματούχοι της Fed εξετάζουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κινδύνους στις διατραπεζικές αγορές.

Ορισμένα μέτρα, όπως η απαίτηση να διατηρούν οι τράπεζες μεγαλύτερες ποσότητες κεφαλαίου, θα εφαρμοστούν μόνο στα μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα τραπεζικά ιδρύματα, σημείωσε η κα. Yellen

H ίδια τόνισε πως οι αλλαγές στους τραπεζικούς κανονισμούς δεν πρέπει να αφορούν μόνο την ενίσχυση των κεφαλαίων, αλλά πως θα διασφαλίζουν και ομαλή ρευστότητα, γιατί "το 2007 και το 2008, οι βραχυπρόθεσμοι πιστωτές αποσύρθηκαν από εταιρείες όπως η Northern Rock, η Bear Stearns και η Lehman Brothers και από αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς και προγράμματα καλυμμένων χρεογράφων".

Η κ. Yellen υποστήριξε πως τα κριτήρια για τη ρευστότητα που έχει αναπτύξει η Επιτροπή της Βασιλείας αποτελούν σημαντικά βήματα προς τα μπροστά, αλλά δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν πλήρως τις ανησυχίες για την σταθερότητα της διατραπεζικής αγοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v