Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού στο Ντόνετσκ

Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ. Πληροφορίες για νεκρούς αυτονομιστές. Παρουσία ρωσικής μεραρχίας καταγγέλλει η ουκρανική κυβέρνηση. Προειδοποιεί για εμφύλιο ο Μεντβέντεφ. Επιβεβλημένη η αντίδραση του Κιέβου λένε οι ΗΠΑ. Καταδίκη από ΟΗΕ ζητά ο Πούτιν.

Ουκρανία: Σε εξέλιξη επιχείρηση του στρατού στο Ντόνετσκ

Ο ουκρανικός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.

Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχείρηση εναντίον αυτονομιστών στο αεροδρόμιο στην πόλη Κραματόρσκ, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα και μέλη των ειδικών δυνάμεων έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Σλαβιάνσκ.Την πραγματοποίηση ειδικής επιχείρησης επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τοπικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν πως άκουσαν πυροβολισμούς από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κραματόρσκ και ότι είδαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Ρεπόρτερ του Reuters ανέφερε πως είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος και στη συνέχεια τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα. Τα δύο από αυτά προσγειώθηκαν. Ο ίδιος σημείωσε πως ντόπιοι με ρωσικές σημαίες είχαν στήσει οδοφράγματα έξω από την πύλη του αεροδρομίου.

Kατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν τέσσερις ρωσόφιλοι αυτονομιστές, μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου από τους αυτονομιστές.

Στο Σλαβιάνσκ, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε να αναπτύσσονται περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων."Αυτήν την στιγμή πραγματοποιείται επίθεση στο Σλάνβιανσκ, τεθωρακισμένα οχήματα μπαίνουν στην πόλη, είναι πολλοί στρατιώτες. Οι άνδρες ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πόλη" δήλωσε στο πρακτορείο RIA Νοvosti φιλορώσος αυτονομιστής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Κίεβο καταγγέλλει πως στο Ντόνετσκ βρίσκεται μεραρχία του ρωσικού στρατού. Συγκεκριμένα ο Ουκρανός αντιπρόεδρος Βιτάλι Γιαρέμα δήλωσε πως μέλη ρωσικής μεραρχίας εντοπίστηκαν στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ. Εκπρόσωπος τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν διέψευσε ότι βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις στις δύο πόλεις.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν επιβεβαίωσε την παρουσία Ρώσων στρατιωτών μεταξύ των αυτονομιστών σε δύο πόλεις της Ουκρανίας, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για ρωσική εμπλοκή.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε την Τρίτη στην σελίδα του στο Facebook πως η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

"Χύθηκε και πάλι αίμα στην Ουκρανία. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου" σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ. "Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία" υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η νέα ηγεσία της χώρας δεν κατάφερε να διατηρήσει την τάξη και τον νόμο.

Νωρίτερα την Τρίτη ο κ. Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας που είχαν καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες.

Όπως υποστήριξε, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή του Ντόνετσκ, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των πόλεων που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξεκίνησε αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα βόρεια του Ντόνετσκ. Όμως θα είναι σταδιακή, υπεύθυνη και ισορροπημένη. Ο σκοπός των ενεργειών, τονίζω για μια ακόμα φορά, είναι να προστατευθούν οι πολίτες της Ουκρανίας», είπε στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

ΗΠΑ: Επιβεβλημένη η αντίδραση του Κιέβου

Οι ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ είναι δικαιολογημένες γιατί απειλείται ο "νόμος και η τάξη" στη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

"H oυκρανική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προστατεύει τον νόμο και την τάξη και οι προκλήσεις αυτές στην ανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια κατάσταση στην οποία πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κάρνεϊ σημείωσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

O ίδιος δεν επιβεβαίωσε την παρουσία Ρώσων στρατιωτών μεταξύ των αυτονομιστών σε δύο πόλεις της Ουκρανίας, αλλά υποστήριξε πως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για ρωσική εμπλοκή.

Πούτιν: Ο ΟΗΕ να καταδικάσει τις ουκρανικές ενέργειες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνομιλία του σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης του προέδρου της Ρωσίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ- Πούτιν για την τετραήμερη σύνοδο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απόψε σχετικά με τις επικείμενες συνομιλίες στην τετραμερή σύνοδο για την ουκρανική κρίση, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του γραφείου της.

Η σύνοδος αυτή, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να διεξαχθεί στη Γενεύη μεθαύριο Πέμπτη.

«Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη», ανέφερε η ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Ράσμουσεν (ΝΑΤΟ): Καλεί τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα

Έκκληση στη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία και να αποσύρει τους στρατιώτες της, απηύθυνε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του Νατο, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

"Καλώ τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση, να αποσύρει τους στρατιώτες της, να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση και να καταστήσει ξεκάθαρο πως δεν στηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών" δήλωσε ο κ. Ράσμουσεν σε ενημέρωση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. "Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να είναι μέρος του προβλήματος και να γίνει μέρος της λύσης" πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο ίδιος τόνισε πως δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή μια στρατιωτική επέμβαση, αλλά προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία έχουν απειλήσει την Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις.

Με περαιτέρω κυρώσεις απειλεί η Ευρώπη

Χθες συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια ενωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ρωσίας στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν και συμφώνησαν να διευρύνουν τη λίστα των ατόμων στα οποία επιβάλλεται απαγόρευση ταξιδιου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, το μπλοκ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει στις ενέργειες που θα πυροδοτούσαν την επόμενη φάση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ή στο ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις.

Αντιθέτως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τετραμερή συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Πέμπτη, η οποία φαίνεται να είναι μια ύστατη προσπάθεια να πιεστεί η Μόσχα να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Ουκρανία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, πάντως, προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει βαθιές και εξασθενητικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, εάν μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε αποδεκτή διπλωματική λύση για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο στόχος είναι να δείξουμε αυστηρότητα διατηρώντας όμως ανοικτό τον διάλογο», ανέφερε ο Φαμπιούς, προσθέτοντας πως θέλουν η Ρωσία να απαντήσει σε «θεμελιώδη ερωτήματα» στη συνάντηση της Μ. Πέμπτης.

«Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να υπάρξει συνεδρίαση των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων την επόμενη εβδομάδα... η οποία μπορεί να υιοθετήσει νέες κυρώσεις».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως οι υπουργοί «καταδίκασαν ανεπιφύλακτα» τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία και επιβεβαίωσαν πως πρόκειται να αρχίσουν να εξετάζουν ποιον άλλον να προσθέσουν στην υπάρχουσα λίστα των 33 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων που έχουν μπει στο στόχαστρο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Πάντως, διάφορες χώρες, όπως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο, τήρησαν πιο επιφυλακτική στάση, με τους υπουργούς τους να τονίζουν πως πρέπει να εξαντληθούν πρώτα όλα τα διπλωματικά κανάλια προτού επιβληθούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις συμφωνούν πως οποιαδήποτε κίνηση Ρώσων στρατιωτών πέρα από τα σύνορα θα ήταν μια ξεκάθαρη κλιμάκωση της κατάστασης. Το εάν θα θεωρηθεί κλιμάκωση και ο εξοπλισμός ή η υποστήριξη από την πλευρά της Ρωσίας των Ουκρανών ανταρτών ή η αποστολή μυστικών πρακτόρων παραμένει υπό συζήτηση.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής τηρήσει σκληρότερη γραμμή κατά της Ρωσίας, ζητώντας από την Ευρώπη να υπάρξει ενωμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις. Σύμβουλος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δήλωσε επίσης χθες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στην ουκρανική κυβέρνηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v