Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβλέψεις 71,5 δισ. από 20 μεγάλες τράπεζες ευρωζώνης

Οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες που θα μετέχουν στις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ έβαλαν στην άκρη 71,5 δισ. ευρώ το 2013, εκτιμά το Reuters.

Προβλέψεις 71,5 δισ. από 20 μεγάλες τράπεζες ευρωζώνης

Τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν βάλει στην άκρη οι τράπεζες της ευρωζώνης σε προβλέψεις για ζημίες από δάνεια, έχουν μειώσει σημαντικά την πιθανότητα να αποτύχουν στα stress tests της ΕΚΤ, επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου, οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες που θα μετέχουν στην άσκηση έβαλαν στην άκρη 71,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ πολλές ενίσχυσαν τα κεφάλαια τους με την άντληση ρευστότητας και την διακράτηση κερδών.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει και για τις 128 τράπεζες που θα υποβληθούν στους ελέγχους, σημαίνει πως καμία τράπεζα δεν θα αποτύχει και δεν θα αναγκαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια.

"Έχουν γίνει πολλά" ανέφερε η Carla Antunes da Silva, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας της Credit Suisse για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. "Δεν νομίζω πως θα πρέπει να υπάρξει κάποια «ημέρα της κρίσεως» όπου θα αποτύχει μια μεγάλη τράπεζα" πρόσθεσε. "Πριν από λίγα χρόνια αν ρωτούσες τους επενδυτές τι θα ήθελαν να δουν από τα stress tests θα έλεγαν «πτώματα», αλλά όχι πια" τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v