Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 0,5% ο πληθωρισμός ευρωζώνης το Μάρτιο

Η Eurostat επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,5%. Επί έξι μήνες κάτω από 1% ο πληθωρισμός ευρωζώνης. Εντεινονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ.

Στο 0,5% ο πληθωρισμός ευρωζώνης το Μάρτιο

Η Eurostat επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Μαρτίου και τη σοκαριστική του υποχώρηση στο 0,5% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Σε επίπεδο ευρωζώνης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα προϊόντα καπνού, τα εστιατόρια, και τα μπαρ όπως επίσης το γάλα, το τυρί και τα αβγά. 

Επίσης γίνεται σαφές ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ χωρών μελών καθώς στην Ελλάδα υπάρχει μείωση κατά 1,5% στο δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως και στην Κύπρο κατά 0,9%. Αντιθέτως, στην Αυστρία ο πληθωρισμός αγγίζει το 1,4%, στη Μάλτα το 1,4% και στη Γερμανία το 0,9%. 

Σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στην "επικίνδυνη ζώνη", δηλαδή κάτω από 1% κατά τους έξι τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να εξετάζει σειρά μέτρων για την πάταξη των αποπληθωριστικών πιέσεων. Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι επί τάπητος βρίσκονται και αντισυμβατικά μέτρα, όπως η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v