Πορτογαλία: Φθηνότερο κόστος δανεισμού από τον Καναδά!

Ενώ η Πορτογαλία ανακάμπτει από την κρίση, αντιθέτως οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της καναδικής οικονομίας, μετά την μακρά περίοδο σταθερής οικονομικής ακμής της χώρας.

Πορτογαλία: Φθηνότερο κόστος δανεισμού από τον Καναδά!

Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας διολίσθησε κάτω από του Καναδά για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, καταδεικνύοντας την τεράστια επενδυτική διάθεση για χρεόγραφα της ευρωζώνης.

Το spread, η απόκλιση δηλαδή, ανάμεσα στα επιτόκια των διετών εντόκων γραμματίων της Πορτογαλίας και του Καναδά, ανήλθε στο ιστορικό ρεκόρ του 20% στο κορύφωμα της κρίσης χρεών της ευρωζώνης το 2001, όταν οι διεθνείς πιστωτές προχώρησαν σε πακέτο διάσωσης της Λισσαβόνας.

Εκτοτε το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας υποχωρεί και το 2ετές yield διολίσθησε σε αρνητικό ρεκόρ (από την εισαγωγή του ευρώ) στο 1,038% σήμερα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στον Καναδά ενισχύθηκε στο 1.051%.

Ενώ η Πορτογαλία ανακάμπτει από την κρίση, αντιθέτως οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της καναδικής οικονομίας, μετά την μακρά περίοδο σταθερής ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, το δολάριο Καναδά είναι το νόμισμα με την χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των μεγάλων ισοτιμιών του πλανήτη, φέτος, με πτώση 3,2% έναντι του δολαρίου και 3,9% έναντι του ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v