Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολωνία: Ετοιμάζεται αποστολή αμερικανών στρατιωτών

Ο πολωνός υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για εντατικοποίηση της συνεργασίας στην αεράμυνα, τις ειδικές δυνάμεις και την κυβερνοάμηνα. παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.

Πολωνία: Ετοιμάζεται αποστολή αμερικανών στρατιωτών

Πολωνία και ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού ξηράς στην Πολωνία, στο πλαίσιο της επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στα γεγονότα της Ουκρανίας, δήλωσε στην Washington Post ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Tomasz Siemoniak, μετά από συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο την Πέμπτη με τον αμερικανό ομόλογό του Chuck Hagel.

Ο Siemoniak σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο και πως τώρα γίνεται επεξεργασία των λεπτομερειών του στρατιωτικού σχεδιασμού. Παράλληλα, θα υπάρξει εντατικοποίηση της συνεργασίας στην αεράμυνα, τις ειδικές δυνάμεις, την κυβερνοάμυνα και σε άλλους τομείς. Η Πολωνία θα παίξει ηγετικό περιφερειακό ρόλο «υπό την πατρωνία των ΗΠΑ», δήλωσε.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως η όποια άμεση απάντηση του ΝΑΤΟ στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αν και σημαντική, ωστόσο έχει λιγότερη σημασία από μια μακροπρόθεσμη αλλαγή στις αμυντικές θέσεις της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι ΗΠΑ, έχοντας ανακοινώσει μια στροφή προς την Ασία, πρέπει να «ξαναστραφούν» στην Ευρώπη, είπε, συμπληρώνοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μειώσει τις αμυντικές τους δαπάνες πρέπει να αντιστρέψουν την τάση αυτή.

Κατά τον πολωνό υπουργό Άμυνας, υπάρχει πιθανός κίνδυνος για τις χώρες της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ –και ακόμα περισσότερο για τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία και τα κράτη της κεντρικής Ασίας που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας- από το νέο δόγμα που δίνει στη Ρωσία το δικαίωμα να παρέμβει σε όποια χώρα κρίνει ότι απειλείται ο ρωσόφωνος πληθυσμός της.

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Γενεύης, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να κριθεί, εκφράζοντας την άποψη ότι η «ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν πήγε όπως είχε σχεδιαστεί» και πως ο Πούτιν μπορεί να έχει αποφασίσει να παίξει ένα πιο μακροχρόνιο παιχνίδι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v