Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» οι νεκροί του Σλαβιάνσκ

Νέα αμερικανική παρέμβαση για επίλυση της κρίσης. Παραβιάζει βάναυσα τη συνθήκη της Γενεύης, κατηγορεί το Κίεβο ο Λαβρόφ. Για στημένο επεισόδιο κάνει λόγο η Ουκρανία για τους πέντε νεκρούς. Η επίσκεψη Τζο Μπάιντεν και η επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς.

Ουκρανία: «Λάδι στη φωτιά» οι νεκροί του Σλαβιάνσκ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» προκειμένου να διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης που στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι «ζήτησε από τη Ρωσία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, καλώντας δημοσίως τους αυτονομιστές να εκκενώσουν» τα κτίρια που έχουν παράνομα καταλάβει, επιβεβαίωσε η Τζένιφερ Πσάκι, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης από το Ρώσο ομόλογό του να ορίσει έναν υψηλόβαθμο διπλωμάτη για να εργαστεί μαζί με την αποστολή των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να επιδείξει με τρόπο «απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ρωσία στηρίζει τη συμφωνία (της Γενεύης) και επιθυμεί την αποκλιμάκωση» σημείωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα ο Λαφρόφ είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι «παραβιάζει βάναυσα» τη συμφωνία της Γενεύης.

Οι δηλώσεις αυτές «είναι αντίθετες προς τα γεγονότα» απάντησε ο Κέρι στο Λαβρόφ, σύμφωνα με την Πσάκι.

«Η ουκρανική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ευρύ νόμο αμνηστίας για τους αυτονομιστές που εγκαταλείπουν τα όπλα τους και τα κτίρια» που έχουν παράνομα καταλάβει, έκρινε η ίδια, προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει στείλει εκπροσώπους στην αποστολή του ΟΑΣΕ και έχει κηρύξει μια εκεχειρία για το Πάσχα στις «αντιτρομοκρατικές» του επιχειρήσεις.

Ο Τζον Κέρι «ζήτησε η Ρωσία να επιδείξει τώρα το ίδιο επίπεδο δέσμευσης» στην εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης «τόσο στη ρητορική της όσο και στις ενέργειές της» είπε η Πσάκι.

Αναφορικά με την αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών στο Σλαβιάνσκ ο Αμερικανός υπουργός θύμισε στο Σεργκέι Λαφρόφ ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί μια «πλήρη έρευνα». Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανέφερε σήμερα ότι «δε μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την ευθύνη» του περιστατικού με τους πυροβολισμούς στο Σλαβιάνσκ, με απολογισμό 4 νεκρούς.

Όμως ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ «κάλεσε τις παραστρατιωτικές ομάδες της Ανατολής και του Νότου της Ουκρανίας να παραδώσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

«Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της σε αυτές τις ομάδες προκειμένου να τις πείσει να αφοπλιστούν και να επιστρέψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει στις αρχές» δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κάρνεϊ αρνήθηκε να δώσει μια προθεσμία για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, υπογράμμισε ωστόσο ότι πρόκειται για ζήτημα ημερών. «Εάν καμια πρόοδος δεν καταγραφεί, εμείς θα επιβάλλουμε τις επόμενες ημέρες περαιτέρω κυρώσεις» υπογράμμισε.

Λαβρόφ: Το Κίεβο παραβιάζει τη συμφωνία της Γενεύης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία. 

«Γίνονται βήματα -πάνω απ' όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε. 

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές, ήταν ένα έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές». 

Όπως είπε, «οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από την βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «έστησε» το επεισόδιο με την ανταλλαγή πυροβολισμών. «Ένοπλοι παραβάτες του νόμου και σαμποτέρ που τρομοκρατούν τον τοπικό πληθυσμό γύρω από το Σλαβιάνσκ... κατέφυγαν σε μια κυνική πρόκληση» ανέφερε η Υπηρεσία Κρατικής Ασφαλείας SBU σε μια ανακοίνωση, όπου περιέγραψε το περιστατικό ως μια «στημένη επίθεση».

Καμιά άλλη ομάδα δεν ήταν παρούσα «παρά εκείνη των σαμποτέρ που τρομοκρατούν και των εγκληματικών μορφών, τους οποίους στηρίζουν και στους οποίους παρέχουν όπλα οι αξιωματούχοι της ρωσικής GRU» της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, προσέθεσε η SBU.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας υποστήριξε ότι η αστυνομία αδυνατεί να διεξάγει επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ από τότε που ένοπλοι φιλορώσοι πήραν τον έλεγχο της πόλης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι. 

Στην Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα πακέτο τεχνικής βοήθειας εστιασμένο στη διανομή ενεργειακής και οικονομικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μπάιντεν, ο αξιωματούχος είπε πως η βοήθεια συνίσταται κατά κύριο λόγο σε τεχνογνωσία για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και στην παραγωγή σε ουκρανικά πεδία φυσικού αερίου και στην απόσπαση "μη συμβατικών" πόρων αερίου.

Η οικονομική βοήθεια περιλαμβάνει ομάδες των ΗΠΑ που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ότι η διεθνής βοήθεια κατανέμεται αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης το πρόσφατο μέρος της μη φονικής βοήθειας ασφαλείας που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και επιλογές για τη συνέχισή της.

"Θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με την κυβέρνηση για το τι χρειάζεται περισσότερο και τι περισσότερο θα μπορούσαμε να προσφέρουμε την επόμενη περίοδο", είπε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στην Ουκρανία και αύριο προγραμματίζεται να έχει συναντήσεις με κυβερνητικούς ηγέτες.

Η επίσκεψή του γίνεται καθώς μια συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μια ευρύτερη σύγκρουση αρχίσει να εξασθενεί.

Φιλορώσοι ένοπλοι αυτονομιστές διατηρούν τον έλεγχο στα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει σε διάφορα σημεία στην ανατολική Ουκρανία καθώς η Ουάσινγκτον απειλεί να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο, που είναι η πλέον υψηλόβαθμη επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΠΑ από την έναρξη της κρίσης, προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

"Ο Μπάιντεν ήθελε να έρθει στο Κίεβο για να στείλει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημοκρατία, την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", ανέφερε ο αξιωματούχος.

"Θα καλέσει για την επείγουσα εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα ενώ ταυτόχρονα θα κάνει σαφές ...ότι θα υπάρξει αυξανόμενο κόστος για τη Ρωσία αν επιλέξει την αποσταθεροποίηση από την εποικοδομητική πορεία τις επόμενες ημέρες".

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα» και ζήτησε την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε την Κυριακή στις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Γιατσενιούκ. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ο Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση για την παροχή στήριξης εκ μέρους των χωρών της Δύσης. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρως για να σταματήσουμε τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης» σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση: «Έχουμε ανάγκη μια οικονομική στήριξη, έχουμε ανάγκη να εκμοντερνίσουμε τον ουκρανικό στρατό και να ανανεώσουμε όλες τις δομές άμυνας της Ουκρανίας».

Γιανουκόβιτς: Να αποφευχθεί το λουτρό αίματος

O αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου να «αποσύρει αμέσως όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας προκειμένου να αποφύγει «ένα λουτρό αίματος, σε ένα μήνυμα που μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Δεδομένης της απότομης κλιμάκωσης της κατάστασης στα Ανατολικά της Ουκρανίας, απευθύνω έκκληση όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να επιστρέψουν στις βάσεις τους (...) και αμέσως να ξεκινήσει ένας ειρηνευτικός διάλογος με τους ηγέτες που έχουν επιλέξει οι πολίτες των ανατολικών περιοχών» δήλωσε ο Γιανουκόβιτς.

«Βρίσκεστε πολύ κοντά σε ένα λουτρό αίματος (...) Σταματήστε!» συνέχισε ο ίδιος. «Μην περνάτε τα όρια! Μην εκτελείτε εγκληματικές εντολές!» υπογράμμισε απευθυνόμενος «στους στρατιωτικούς και τα μέλη των ειδικών δυνάμεων».

Πασχαλινή εκεχειρία

Σημειώνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως δεν θα υπάρξει καμία επίθεση κατά των φιλορώσων αυτονομιστών το σαββατοκύριακο του Πάσχα, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις εάν συνεχιστεί το αδιέξοδο. Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ορκίστηκαν να μην τερματίσουν την κατάληψη κρατικών κτιρίων, παρά τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στη Γενεύη.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας του Κιέβου δήλωσε πως η αναστολή της «ενεργού φάσης της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» σχετίζεται με την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης και την εορτή του Πάσχα.

«Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση μπήκε σε αναμονή για το Πάσχα και δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία κατά (των αυτονομιστών) αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο BBC ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ηγέτες των ένοπλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει δημαρχία και άλλα κτίρια εντός και γύρω από το Ντονετσκ αυτόν τον μήνα, ζητώντας δημοψήφισμα τύπου Κριμαίας για την ένωση με τη Ρωσία, απέρριψαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουκρανία, Ρωσία, ΗΠΑ και ΕΕ στη Γενεύη και απαίτησαν την Μ. Παρασκευή οι ηγέτες της εξέγερσης του Κιέβου να εγκαταλείψουν αυτοί πρώτα τα κυβερνητικά τους αξιώματα.

Η Μόσχα συνέχισε να επιμένει ότι δεν ελέγχει τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» που, όπως και πριν την προσάρτηση της Κριμαίας, εμφανίστηκαν με στρατιωτικό εξοπλισμό και αυτόματα όπλα για να καταλάβουν δημόσια κτίρια –άρνηση που οι δυτικοί σύμμαχοι αυτών που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο του Κιέβου δεν αποδέχονται.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τις απαιτήσεις του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές ώστε να τους πείσει να εκκενώσουν την περιοχή. Προειδοποίησε για βαρύτερες οικονομικές κυρώσεις από αυτές που έχει ήδη επιβάλει στη Μόσχα για το θέμα της Κριμαίας, στην περίπτωση που η Ρωσία αποτύχει να τηρήσει τη συμφωνία της Γενεύης –ή εάν κινηθεί με αποστολή στην Ουκρανία των στρατιωτών που έχει αναπτύξει στα σύνορα των δυο χωρών.

Παράλληλα, μιλώντας στην Washington Post, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε πως Πολωνία και ΗΠΑ θα ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα την ανάπτυξη αμερικανικού στρατού ξηράς στην Πολωνία, στο πλαίσιο της επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στα γεγονότα της Ουκρανίας.

Στην ανατολική Ουκρανία ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ

Ένας μεσολαβητής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μετέβη στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να επιτύχει την παράδοση των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο Βιατσεσλαβ Πονομαριόφ, ο αυτοαποκαλούμενος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται από ένοπλους φιλορώσους αυτονομιστές, δήλωσε σήμερα ότι είχε έρθει σε επαφή με τους μεσολαβητές του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης, χωρίς όμως να αναφέρει τι συζητήθηκε.

Ο ίδιος ζήτησε σήμερα από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης σε αυτήν την πόλη. "Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.

Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ. "Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους", σημείωσε κατά την συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε.

Οι ένοπλοι που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στο Ντονέτσκ και άλλες πόλεις με τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς στην ουκρανική μεθόριο αρνούνται να αναγνωρίσουν την συμφωνία της Γενεύης που επιτεύχθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία η Ρωσία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί του Κιέβου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν ότι ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να επιβλέψει τον αφοπλισμό των ενόπλων και την εκκένωση των υποδομών και των δρόμων που έχουν καταλάβει.

Στο Ντονέτσκ οι ηγέτες των αυτονομιστών επανέλαβαν τις εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος. Μια δημοσκόπηση, ωστόσο, που διενήργησε ένα ινστιτούτο στο Κίεβο, καταδεικνύει ότι η πλειονότητα δεν τάσσεται υπέρ της προσάρτησης στη Μόσχα, παρά τη γενικευμένη καχυποψία έναντι της νέας ηγεσίας του Κιέβου.

Συγκεκριμένα, το 52% των ερωτηθέντων απορρίπτουν την ιδέα μιας προσάρτησης στη Ρωσία, έναντι 27,5% που τάσσεται υπέρ και 17,3% που δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στο σύνολο των ρωσόφωνων περιοχών στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, το 69,7% τάσσονται κατά, 15,4% υπέρ και 12,5% δηλώνουν ότι δεν έχουν άποψη, σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.232 ανθρώπων σε 8 περιοχές από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου και δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Djerkalo Tyjnia.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Να δοθεί περισσότερη έμφαση στην αποκλιμάκωση της κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι εύχεται να δινόταν εξίσου έμφαση στην αποφυγή της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία εξαιτίας της Ουκρανίας με όση δίνεται αυτή τη στιγμή στη διατύπωση απειλών για οικονομικές κυρώσεις.

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Σταϊνμάγερ αναφέρθηκε έμμεσα στις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και από τη Γερμανία σχετικά με την ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Μερικές φορές εύχομαι να υπήρξε η ίδια δέσμευση που υπάρχει στον διάλογο σχετικά με τις κυρώσεις και στις προσπάθειες να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση», είπε ο Σταϊνμάγερ στην κυριακάτικη εφημερίδα, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης τα οποία προδημοσιεύθηκαν.

«Πάντα συζητάμε εξαντλητικά το θέμα των κυρώσεων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας, κάνοντας ένα σχόλιο που η εφημερίδα σχολίασε ότι απευθυνόταν στην υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, η οποία έχει καλέσει επανειλημμένα να επιβληθούν ακόμη βαρύτερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Η Φον ντεν Λάιεν δήλωσε στο ειδησεογραφικό περιοδικό Focus και στο τεύχος του που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν η Μόσχα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί (την Ουκρανία), θα επιβληθεί το τρίτο επίπεδο κυρώσεων».

«Αγνός δημοκράτης ο Πούτιν» λέει η ακροδεξιά της Αυστρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ένας αγνός δημοκράτης», εκτίμησε ο ηγέτης του κόμματος της αυστριακής άκρας δεξιάς FPÖ Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο από την τοπική εφημερίδα Tiroler Zeitung.

«Ο Πούτιν είναι αναμφιβόλως ένας αγνός δημοκράτης, αλλά με ένα στιλ αυταρχικό» είπε ο Στράχε, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «προσπαθεί να προφυλάξει τα ρωσικά συμφέροντα από την δική του οπτική γωνία», καθώς η Μόσχα και η Δύση έχουν μπει στη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Ο Ομπάμα θα έκανε το ίδιο», συνέχισε ο ηγέτης του FPÖ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στην Αυστρία.

«Η κλιμάκωση στην Ουκρανία προκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατά τη γνώμη του Στράχε, ο οποίος επέκρινε επίσης τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζουν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία σαν τρομοκράτες και «τους πραξικοπηματίες της Μαϊντάν σαν ήρωες».

Το FPÖ, όπως και πολλά άλλα κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη, είχαν προσκληθεί να στείλουν «παρατηρητές» στο δημοψήφισμα της Κριμαίας για την προσάρτηση της επαρχίας στη Ρωσία, αλλά επίσημα αρνήθηκε. Ορισμένα από τα μέλη του πήγαν πάντως στην επαρχία, κάνοντας «ιδιωτικές» επισκέψεις.

Αντισημιτικά φυλλάδια...

Οργισμένος εμφανίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός για τα αντισημιτικά φυλλάδια που μοιράστηκαν στην ανατολική Ουκρανία και τα οποία διέταζαν τους Εβραίους κατοίκους της περιοχής να δηλωθούν στις νέες αρχές.

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους κόλπους της εβραϊκής κοινότητας του Ντονέτσκ καθώς τα φυλλάδια αυτά ζητούν από τους Εβραίους να δηλώσουν την ιδιότητά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία στις νέες αυτονομιστικές, φιλορωσικές αρχές της επαρχίας, υπό την απειλή της απέλασης ή της κατάσχεσης των περιουσιών τους.

Σε συνέντευξή του που πρόκειται να μεταδοθεί σήμερα από το κανάλι NBC ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι θέλει "να πιέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις, τις υπηρεσίες ασφαλείας και την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της χώρας να εντοπίσουν κατεπειγόντως αυτούς τους παλιανθρώπους (σ.σ. που μοίραζαν τα φυλλάδια) και να τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη".

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε την Τρίτη κοντά στη συναγωγή του Ντονέτσκ, κατά την έξοδο των πιστών που γιόρταζαν την δεύτερη ημέρα του εβραϊκού Πάσχα. Τρεις κουκουλοφόροι μοίραζαν τα φυλλάδια που έφεραν το σύμβολο της Αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και τη ρωσική σημαία.

Η είδηση μεταδόθηκε από τα ισραηλινά και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε, μεταξύ άλλων, τη μήνη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή "φρικτή και απαράδεκτη" ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δηλώσει "αηδιασμένος".

Ο Γιατσενιούκ στη συνέντευξή του υποστήριξε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "ονειρεύεται να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση" και ότι "καθε μέρα που περνάει πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δεν ξέρει ποιος είναι ο τελικός προορισμός".

"Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη καταστροφή του αιώνα αυτού θα ήταν η ανασυγκρότηση της Σοβιετικής Ένωσης υπό τον πρόεδρο Πούτιν", τόνισε.

Η «Αγία Ρωσία» και ο «Εχθρός»

O πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας, Κύριλλος, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν προκειμένου κανείς να μη μπορέσει «να καταστρέψει την Αγία Ρωσία» αποσπώντας της την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι απόπειρες που έγιναν κατά το παρελθόν απέτυχαν, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας το Μεγάλο Σάββατο.

Την ίδια στιγμή ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου, Φιλάρετος, κατήγγειλε τον Ρώσο «εχθρό», του οποίου η «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας είναι σύμφωνα με εκείνον καταδικασμένη σε αποτυχία, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του για το Πάσχα.

Στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ο πατριάρχης Κύριλλος ζήτησε από τα πλήθος να γονατίσει και γονάτισε ο ίδιος για μια προσευχή για την Ουκρανία.

«Πρέπει σήμερα να προσευχηθούμε για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην Ουκρανία, προκειμένου ο Κύριος να φέρει την ειρήνη στο ουκρανικό έδαφος (...), να βάλει τέλος στα σχέδια εκείνων που θέλουν να καταστρέψουν την Αγία Ρωσία» είπε ο Πατριάρχης.

«Αυτό έχει γίνει πολλές φορές στην ιστορία και κανείς δεν το κατάφερε ποτέ» προσέθεσε ο ίδιος σύμφωνα με το κείμενο και το βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του Πατριαρχείου.

«Η Ουκρανία είναι πολιτικά μια ξένη χώρα, (όμως) πνευματικά και ιστορικά δεν ήταν ποτέ έτσι. Είμαστε ένας λαός ενώπιον του Θεού, έχουμε την ίδια ορθόδοξη πίστη, ό,τι και να πιστεύουν εκείνοι που λένε ότι ο ουκρανικός λαός πιστεύει σε άλλες θρησκείες» υπογράμμισε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι προσεύχεται «προκειμένου μια κυβέρνηση να εκλεγεί νομότυπα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν βάση του θεμελιώδους νόμου της χώρας αυτής οι αλλαγές τις οποίες σήμερα επιθυμεί ο λαός του Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα ο ορθόδοξος πατριάρχης του Κιέβου Φιλάρετος στο μήνυμά του για τη γιορτή του Πάσχα κατήγγειλε τον «εχθρό» απευθυνόμενος στη Ρωσία.

«Η χώρα που μας εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα εξαπέλυσε μια επίθεση. Ο Θεός δε μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό του κακού, για αυτόν το λόγο ακριβώς ο εχθρός του ουρκανικού λαού έχει καταδικασθεί σε αποτυχία» ανέφερε ο πατριάρχης Φιλάρετος.

«Ο Χριστός υπέφερε, πέθανε κι έπειτα αναστήθηκε και νίκησε το κακό. Αυτό πάντα θα είναι έτσι. Ο Θεός θα μας βοηθήσει να αναστήσουμε την Ουκρανία» συνέχισε ο ίδιος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v