Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρλανδία: Δανείζεται με επιτόκιο όσο και το ...EFSF

Το yield στο ιρλανδικό 5ετές ομόλογο υποχωρεί στο 1,07% ενώ το yield στην αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του EFSF ανεβαίνει στο 0,99%.

Ιρλανδία: Δανείζεται με επιτόκιο όσο και το ...EFSF

Η φρενήρης επενδυτική όρεξη για ομόλογα της ευρω-περιφέρειας έχει προκαλέσει αρκετούς αναπάντεχους συσχετισμούς, όπως το γεγονός ότι το 5ετές κόστος δανεισμού της Ισπανίας διολίσθησε την Παρασκευή χαμηλότερα από των ΗΠΑ.

Σήμερα, όπως σημειώνουν οι Financial Times, εμφανίζεται ένα ακόμη «παράδοξη»: Το επιτόκιο στο 5ετές ομόλογο της Ιρλανδίας όχι μόνο είναι έτοιμο να πέσει κάτω από το 1%, αλλά επίσης τείνει να υποχωρήσει κάτω από το αντίστοιχο επιτόκιο του ταμείου διασώσεων.

Μολονότι το υπερεθνικό ταμείο διασώσεων EFSF δάνεισε στο Δουβλίνο 17,7 δισ. δολ. για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από την κρίση, αυτή την ώρα το yield στο ιρλανδικό 5ετές ομόλογο υποχωρεί στο 1,07% ενώ το yield στην αντίστοιχης διάρκειας έκδοση του EFSF ανεβαίνει στο 0,99%.

Οι FT τονίζουν ότι υπάρχουν και κάποιες αναντιστοιχίες, καθώς για παράδειγμα, το 5ετές ιρλανδικό ομόλογο λήγει τον Οκτώβριο 2018, ενώ το ομόλογο του EFSF τον Μάιο 2019 γεγονός που έχει επίδραση στα επιτόκια, αλλά σε κάθε περίπτωση η τάση είναι ενδεικτική.

Οσον αφορά την Μαδρίτη, το yield στο 5ετές ισπανικό ομόλογο διολίσθησε την Παρασκευή στο 1,75%, χαμηλότερα από το yield του αντίστοιχου Treasury του αμερικανικού δημοσίου (1,79%) για πρώτη φορά από τα μέσα του 2007.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v