Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Απάτη με ΦΠΑ στην αγορά ενέργειας

Οι αρχές εξετάζουν κατά πόσον ο ΦΠΑ που πλήρωσαν traders σε πωλητές ενέργειας δεν κατέληξε στην κυβέρνηση αλλά στις τσέπες των τελευταίων.

Βρετανία: Απάτη με ΦΠΑ στην αγορά ενέργειας

Οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για πιθανή φορολογική απάτη στην αγορά συναλλαγών ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με τις λογιστικές εταιρείες TMF Group και Deloitte LLP.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αρχές εξετάζουν κατά πόσον ο ΦΠΑ που πλήρωσαν traders σε πωλητές ενέργειας δεν κατέληξε στην κυβέρνηση αλλά στις τσέπες των τελευταίων. Η απάτη αυτή είναι γνωστή ως «καρουζέλ» ή κυκλική απάτη.

Σύμφωνα με τον Richard Asquith, λογιστή της TMF στο Λονδίνου, μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί από τις αρχές traders τουλάχιστον τριών τραπεζών. Όπως υποστήριξε, η υπόθεση αφορά κυρίως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σημείωμα προς πελάτες που έγραψε η Deloitte στις 3 Μαρτίου, αναφέρεται ότι Βρετανοί επιθεωρητές έχουν έρθει σε επαφή με εταιρείες στην αγορά ενέργειας με μια μακρά λίστα ερωτήσεων.

Ο κ. Asquith υποστήριξε πως οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι η απάτη τύπου «καρουζέλ» επεκτείνεται σε νέες βιομηχανίες. «Η απάτη με τον ΦΠΑ ξεκινά σε μια βιομηχανία όπως αυτήν της κινητής τηλεφωνίας και των ηλεκτρονικών τσιπς και μεταφέρεται στις συναλλαγές ενέργειας και CO2» επισήμανε.

Σημειώνεται πως οι γερμανικές αρχές ερευνούν απάτη με μη πληρωμή ΦΠΑ στην αγορά συναλλαγής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Πέρυσι δύο Βρετανοί πολίτες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για φοροαποφυγή 31 εκατ. ευρώ.

Με βάση στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, η απάτη στον ΦΠΑ στοίχισε περίπου 1 δισ. το 2011-2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v