Ρωσικά γυμνάσια ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη προσπάθεια του Κιέβου να διώξει τους φιλορώσους από το Σλαβιάνσκ. Για πέντε νεκρούς μιλά ο υπουργός Εσωτερικών. Ρωσικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ζητά ο Τουρτσίνοφ. Ομπάμα και ΕΕ απειλούν με νέες κυρώσεις. Aπελευθερώθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Ρωσικά γυμνάσια ανεβάζουν το θερμόμετρο στην Ουκρανία

H Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα της Ουκρανίας, λίγες ώρες αφότου το Κίεβο έστειλε δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας για να ανακαταλάβουν πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών. 

Τουλάχιστον πέντε «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Ουκρανίας. Από την άλλη πλευρά, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε. Το υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση ζητώντας από τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην αφήνουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν στο δρόμο χωρίς επιτήρηση.

Σε άλλο σημείο της πόλης, σύμφωνα με το Reuters, πέντε τεθωρακισμένα πήραν τον έλεγχο ενός σημείου ελέγχου στο βόρειο τμήμα της πόλης, το οποίο είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει άνδρες που το φρουρούσαν.

Σύμφωνα με το Κίεβο Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη καταλάβει και έχουν καταστρέψει τρία σημεία ελέγχου που είχαν στήσει οι αυτονομιστές.

Νωρίτερα, σήμερα Πέμπτη, το Κίεβο ανακοίνωσε επίσης πως οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το δημαρχείο στη Μαριούπολη, σε μια επιχείρηση που δεν είχε θύματα.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν νέα αντίδραση του προέδρου Πούτιν που χαρακτήρισε έγκλημα τη χρήση στρατού κατά πολιτών και δήλωσε πως για το Κίεβο θα υπάρξουν συνέπειες. «Είναι μια τιμωρητική επιχείρηση και θα υπάρξουν συνέπειες για όσους παίρνουν τέτοιες αποφάσεις. Θα επηρεάσουν και τις διακρατικές σχέσεις», τόνισε.

Ρωσία: Το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ζητά από τις ΗΠΑ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες στις κανονικές τους βάσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν χθες Τετάρτη και σήμερα μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομόλογού του Τζον Κέρι δεν έγιναν «για λόγους που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα».

Στρατιωτικές ασκήσεις από Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Πέμπτη ως απάντηση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων κατά των φιλορώσων αυτονομιστών και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

"Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό νεκρών και τραυματιών" ανέφερε ο κ. Σόιγκου. "Οι προγραμματισμένες ασκήσεις από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν βοηθούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία" πρόσθεσε.

"Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την εξέλιξη" τόνισε.

 

 

Κίεβο: Τελεσίγραφο 48 ωρών στη Μόσχα

Η Ουκρανία ζήτησε από την Μόσχα να εξηγήσει και να δώσει λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της χώρας μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ανέφερε την Τρίτη το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο υποστήριξε πως η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις προσπάθειες του Κιέβου να καταπολεμήσει τους αυτονομιστές στα ανατολικά.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως με βάση το έγγραφο της Βιέννης του ΟΑΣΕ το Κίεβο έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για τους στόχους και για άλλες λεπτομέρειες των ασκήσεων μέσα σε 48 ώρες από την υποβολή του αιτήματος.

"Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν μπορεί παρά να εγείρει ανησυχίες, ειδικά μετά την πρόσφατη διακήρυξη από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, που περιλαμβάνει μια αμφίσημη νύξη για την πιθανότητα να εισέλθουν σε ουκρανικό έδαφος Ρώσοι στρατιώτες" υπογράμμισε το υπουργείο.

Τουρτσίνοφ: Καλεί την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα

O Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κάλεσε την Πέμπτη την Ρωσία να αποσύρει τους στρατιώτες της από τα σύνορα, να σταματήσει να παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας και να διακόψει τις μόνιμες απειλές και εκβιασμούς.

Ο κ. Τουρτσίνοφ ξεκίνησε το διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό λίγη ώρα αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

"Δεν θα ενδώσουμε σε τρομοκρατικές απειλές και θα λάβουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας" σημείωσε ο κ. Τουρτσίνοφ. "Απαιτούμε από τη Ρωσία να βάλει τέλος στις παρεμβάσεις σε εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας και να αποσύρει τους στρατιώτες της από τα ανατολικά σύνορα της χώρας" πρόσθεσε.

Απελευθερώθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος του Vice News

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Simon Ostrovsky απελευθερώθηκε από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ιστοσελίδα Vice News.

"Το Vice News επιβεβαιώνει ότι ο συνάδελφος και φίλος Simon Ostrofsky απελευθερώθηκε με ασφάλεια και είναι σε καλή κατάσταση" σημειώνεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, δεν υπάρχει ακόμα κάποια πληροφορία από τους αυτονομιστές.

ΕΕ: Εξετάζει κυρώσεις σε τράπεζες Κριμαίας

H Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαγορεύσει τις συναλλαγές με τις τράπεζες στην Κριμαία, ως απάντηση στην προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Oι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν καταδικάσει την προσάρτηση ως παράνομη και έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει οικονομικούς, εμπορικούς και χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς στην Κριμαία. Οι περιορισμοί αυτοί δεν σχετίζονται με τις κυρώσεις που εξετάζονται κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που δεν βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Το έγγραφο παραθέτει ορισμένες από τις πρακτικές δυσκολίες για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κριμαίας, ειδικά από την στιγμή που είναι de facto μέρος της Ρωσίας.

"Πρέπει να βρεθούν λύσεις που στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεν αναγνωρίζουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ευρώπης στην περιοχή και δεν τιμωρούν τον λαό της Κριμαίας" αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο που έχει ετοιμάσει για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με το έγγραφο ένας τρόπος για να τιμωρηθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεργάστηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας είναι ο περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίου με την Ε.Ε. και η απαγόρευση πραγματοποίησης συναλλαγών με Ευρωπαίους πολίτες.

"Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την απαγόρευση επενδύσεων από επιχειρήσεις της Κριμαίας στην Ε.Ε." επισημαίνεται στο έγγραφο.

Σημειώνεται πως με βάση στοιχεία της Κομισιόν από τα 1.000 τραπεζικά καταστήματα στην Κριμαία, τα 60 ανήκουν σε τράπεζες της Ε.Ε. H Raiffeisen διέκοψε τις δραστηριότητες της στην Κριμαία τον Απρίλιο και η Unicredit θέλει να μεταφέρει τα καταστήματα της στην Κριμαία στη ρωσική θυγατρική της.

"Οι ρωσικές τράπεζες αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο στην Κριμαία, αλλά οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες είναι διστακτικές να το κάνουν γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν κυρώσεις από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ" επισημαίνεται στο έγγραφο.

Προειδοποιεί ο Ομπάμα

Το θερμόμετρο στην Ουκρανία ανεβαίνει κι άλλο καθώς ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα προειδοποιεί τη Μόσχα για νέες κυρώσεις, ενώ η Μόσχα και η Ουάσιγκτον ετοιμάζουν στρατιωτικά γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή. «Προς το παρόν τουλάχιστον δεν είδαμε να συμμορφώνονται με το πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι για την πιθανότητα εφαρμογής επιπλέον κυρώσεων». Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα μπορούσε να αποφύγει τις νέες κυρώσεις εάν άλλζε πορεία, αλλά επισήμανε πως οι μέχρι τώρα εξελίξεις δεν του δίνουν ελπίδες πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξει πορεία η Ρωσία αύριο ή την επομένη και να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση», δήλωσε.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, ανεβάζει τις εντάσεις. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επαναλάβει σε ανακοίνωσή του ότι θεωρεί το Κίεβο υπεύθυνο για το ότι η συμφωνία έχει μείνει στον αέρα, και κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει κινητοποιήσει στις ανατολικές περιφέρειες.  Μία ημέρα μετά την εντολή του Ουκρανού προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ για επανέναρξη της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης εναντίον των Ρωσόφωνων αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε απερίφραστα τους γείτονές του ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να απαντήσει στην περίπτωση που τεθούν σε κίνδυνο τα νόμιμα συμφέροντά της. Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο δίκτυο Russia Today, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αν δεχθούμε επίθεση, οπωσδήποτε θα απαντήσουμε. Αν τα νόμιμα συμφέροντά μας... δεχθούν άμεση επίθεση, όπως έγινε επί παραδείγματι στη Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλον τρόπο αντίδρασης από το να απαντήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Η προειδοποίηση του Λαβρόφ παραπέμπει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας του 2008, όταν ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη γειτονική χώρα του Καυκάσου, απαντώντας στην προσπάθεια του γεωργιανού στρατού να ανακαταλάβει τους φιλορωσικούς θύλακες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Ο σύντομος πόλεμος έληξε με συντριπτική ήττα της Γεωργίας και την ντε φάκτο απόσχιση των δύο περιοχών.

Καθιστώντας απολύτως σαφές ότι ενδεχόμενη αιματηρή εκστρατεία του ουκρανικού στρατού θα αποτελούσε αιτία πολέμου για το Κρεμλίνο, ο Λαβρόφ πρόσθεσε: «Κάθε επίθεση εναντίον Ρώσων πολιτών θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Ρώσος πολιτικός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι αυτές που κάνουν κουμάντο στο Κίεβο. «Είναι αρκετά αποκαλυπτικό το γεγονός ότι (οι Αρχές του Κιέβου) διάλεξαν τη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για να ανακοινώσουν την επανέναρξη αυτής της επιχείρησης, κάτι που έγινε αμέσως μετά την επίσκεψη του Τζον Μπρέναν (διοικητή της CIA) στο Κίεβο».

Επιστολή Μπαρόζο προς Πούτιν για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τη Ρωσία να μην προχωρήσει μονομερώς σε αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος ενεργειακής τροφοδοσίας της Ουκρανίας, καθώς ενδεχόμενη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς το Κίεβο μπορεί να πλήξει και την Ένωση και θα έχει σημαντικές συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις της Μόσχας με την Ε.Ε., αναφέρει η Καθημερινή. Παράλληλα, κάλεσε τη Ρωσία να στηρίξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την οικονομική σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 16 Απριλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, την οποία παρουσιάζει σήμερα η «Κ», τονίζει ότι όταν πρόκειται για την ενέργεια, οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αμοιβαιότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, όπως και στην αποφυγή διακρίσεων και στη συνεχιζόμενη συνεργασία για τη διασφάλιση κοινών κανόνων και ενός ίδιου για όλους πεδίου, που θα οδηγεί στην ασφαλή παροχή και μεταφορά ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v