Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Προειδοποιεί για αποπληθωριστική καταιγίδα

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιου αποπληθωρισμού, προειδοποίησε ο αναλυτής της SocGen, Albert Edwards. H σημασία του αποπληθωριστή του ΑΕΠ και ο παραπλανητικός ρόλος του δείκτη τιμών καταναλωτή.

SocGen: Προειδοποιεί για αποπληθωριστική καταιγίδα

Τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα "αυξάνουν σημαντικά" τον κίνδυνο παγκόσμιου αποπληθωρισμού σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Albert Edwards.

Ο κ. Edwards, ο οποίος είναι γνωστός για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του, ανέφερε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Κίνας "έχουν αγνοηθεί" από τους επενδυτές, αλλά περιλαμβάνουν σημαντικές ενδείξεις ότι επίκειται σημαντική πτώση των τιμών.

Η οικονομία της Κίνας κινήθηκε με ρυθμό 7,4% το πρώτο τρίμηνο του 2014. Το νούμερο αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά μικρότερο από το 7,7% του τελευταίου τριμήνου του 2013.

"Το κινεζικό ΑΕΠ το Q1 ήταν πολύ σημαντικό, όχι τόσο για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά γιατί η εξέλιξη των τιμών διολίσθησε ακόμα πιο κοντά προς τον αποπληθωρισμό" σημείωσε. Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Edwards τόνισε ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,4% σε ετήσια βάση.

Στην ευρωζώνη συζητείται έντονα ο κίνδυνος αποπληθωρισμού καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σε χαμηλό 52 μηνών το Μάρτιο, στο 0,5%. Στην Κίνα αντίθετα ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στο 2,1%. "Αυτό μπορεί να δίνει στους επενδυτές μια γενικά καθησυχαστική εντύπωση για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στην κινεζική οικονομία" σημείωσε ο αναλυτής της Societe Generale.

"H εστίαση στον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία, αντί για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ, θα είχε υποτιμήσει την αποπληθωριστική θύελλα που ερχόταν στην χώρα. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα" προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v