Fitch: Αναβαθμίζει την Ισπανία σε "BBB+"

Η αναβάθμιση αντανακλά την υποχώρηση των κινδύνων για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ισπανίας, σημειώνει η Fitch. Επισημαίνει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, την επίτευξη πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Fitch: Αναβαθμίζει την Ισπανία σε BBB+

H Fitch αναβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ισπανίας σε "BBB+" από "BBB", διατηρώντας σταθερό το "οutlook".Ο διεθνής οίκος αναβάθμισε ακόμα τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης της Ισπανίας σε "ΒΒΒ+" από "BBB". 

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fitch αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τους εξής παράγοντες:

*Οι κίνδυνοι για την πιστοληπτική αξιοπιστία της Ισπανίας έχουν υποχωρήσει από το 2012, όταν η χώρα υποβαθμίστηκε σε "BBB". Οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν βελτιωθεί, το οικονομικό outlook είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος επιπρόσθετης επιβάρυνσης από τις τράπεζες έχει υποχωρήσει.

*Το δημοσιονομικό έλλειμμα (εξαιρουμένης της στήριξης στις τράπεζες) μειώθηκε στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012-13, παρά την πτώση 2,2% στο ονομαστικό ΑΕΠ κατά την περίοδο αυτή. 

*Η προσαρμογή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιτεύχθηκε μέσω ισχυρών επιδόσεων στο μέτωπο των εξαγωγών, καθώς και από την συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Το ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 0,8% στο 2013, το πρώτο εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Η βελτίωση αυτή θα βοηθήσει να μειωθεί το χρέος μεσοπρόθεσμα.

*Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο δημοσιονομικό πλαίσια και στον τραπεζικό τομέα έχουν βελτιώσει το μακροπρόθεσμο outlook της ισπανικής οικονομίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v