Fed: Μειώνει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Συνεχίζει το tapering με σταθερό ρυθμό η Fed. Ομόφωνη η απόφαση για μείωση των μηνιαίων αγορών στα $45 δισ. Βλέπει ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με αύξηση καταναλωτικών δαπανών.

Fed: Μειώνει κατά $10 δισ. τις αγορές ομολόγων

Η Fed συνέχισε την περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά $10 δισ., παρά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικάνικη οικονομία αναπτύχθηκε με 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά $10 δισ. ακόμα, στα $45 δισ. Είναι η τέταρτη διαδοχική σύσκεψη στην οποία το πρόγραμμα μειώνεται κατά το ίδιο ακριβώς ποσό.

Η μείωση θα είναι ισομερής για τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων και χρεογράφων στεγαστικής πίστης MBS, οι οποίες θα περιοριστούν στα $25 δισ. και $20 δισ. αντίστοιχα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει πως η οικονομία ενισχύεται καθώς αυξάνονται οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει ενισχυθεί, μετά από μια μεγάλη επιβράδυνση τον χειμώνα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι δαπάνες των νοικοκυριών φαίνεται να αυξάνονται πιο γρήγορα» επισημαίνεται. Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σημειώνουν ότι οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού είναι σταθερές.

Παράλληλα, η Fed επαναλαμβάνει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για όσο καιρό χρειαστεί, ακόμα και μετά την ευθυγράμμιση της απασχόλησης και του πληθωρισμού με τους μακροπρόθεσμους στόχους. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση η εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική θα είναι κατάλληλη για σημαντικό χρονικό διάστημα μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Μετά την ανακοίνωση της Fed οι μετοχές σημείωσαν μικρή άνοδο, με τον S&P να περνά σε θετικό έδαφος και τον Dow να πλησιάζει στο κλείσιμο ρεκόρ. O χρυσός διεύρυνε τις απώλειες, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν τα αμερικανικά ομόλογα. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v