Ουκρανία: Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για απώλεια εδαφών στην Ουκρανία. Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου ανήγγειλε ο Γιατσένιουκ, απάτη το χαρακτηρίζει η Μόσχα. Επαναφορά υποχρεωτικής στράτευσης ανακοίνωσε το Κίεβο, που παραδέχεται ότι χάνει τον έλεγχο στην Αν. Ουκρανία.

Ουκρανία: Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου

Την επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, την ώρα που στα ανατολικά της χώρας η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη.

Νωρίτερα, νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Μέρκελ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ζήτησε την βοήθεια του Πούτιν για την απελευθέρωση των ευρωπαίων στρατιωτικών παρατηρητών στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν τόνισε πως η απόσυρση των στρατιωτικών μονάδων του Κιέβου από την ΝΑ Ουκρανία, ο τερματισμός της βίας και η έναρξη εθνικού διαλόγου αποτελούν κλειδί για τη συνέχεια.

Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, προσπαθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με ένα δημοψήφισμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιατσένιουκ.

Απάτη το δημοψήφισμα

Σχολιάζοντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η πρόταση του ουκρανού πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα είναι μια απάτη που απλώς θα εμβαθύνει την κρίση στη χώρα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα σχέδια για το δημοψήφισμα «κυνικά» δεδομένης της «στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου κατά του ίδιου του λαού του».

Μόσχα: Να σταματήσει η πολεμοχαρής ρητορική του Κιέβου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

«Επιμένουμε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως την πολεμοχαρή ρητορική, η οποία έχει στόχο να εκφοβίσει τον δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ νωρίτερα σήμερα. Ακόμη, η ρωσική διπλωματία κάλεσε την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση να απόσχει από τη χρήση βίας και να αρχίσει άμεσα ένας διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η Δύση, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι ενέχεται στην αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου αυτονομιστές κατέλαβαν κι άλλα δημόσια κτίρια αποσπώντας μεγάλες περιοχές από τον έλεγχο του Κιέβου, επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυτή την εβδομάδα λόγω των ενεργειών που της αποδίδει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αρνείται τις καταγγελίες των ΗΠΑ και κρατών της ΕΕ ότι υποκινεί την εξέγερση των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο εξέδωσε κατόπιν σύντομες ανακοινώσεις στις οποίες επισήμανε τα πεδία στα οποία οι ηγέτες συμφώνησαν.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον άμεσα, σε αντίποινα γα τις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι δυτικές δυνάμεις, αλλά διεμήνυσε πως ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της εάν επιβληθούν ευρύτερα μέτρα σε τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Το Κίεβο συνέλαβε "ανεπιθύμητο πρόσωπο"

Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία συνέλαβε και χαρακτήρισε "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον Ρώσο στρατιωτικό ακόλουθο στο Κίεβο, τον οποίο κατηγορεί για κατασκοπεία.

"Ο στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουκρανία χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο έπειτα από ενέργειες οι οποίες δεν είναι συμβατές με την διπλωματική του ιδιότητα", αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Η διατύπωση αυτή χρησιμοποιείται συχνά στην διπλωματική γλώσσα για να εννοηθούν δραστηριότητες κατασκοπείας.

Ο Ρώσος διπλωμάτης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση, συνελήφθη χθες επ'αυτοφόρω από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο δεν διευκρινίζει περαιτέρω στην ανακοίνωσή του.

Ο διπλωμάτης "θα πρέπει να εγκαταλείψει το ουκρανικό έδαφος το ταχύτερο δυνατό", καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Κίεβο: Χάνουμε τον έλεγχο στην Ανατολική Ουκρανία

O εν ενεργεία πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι οι κυβερνητικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο στις ανατολικές πόλεις Ντόνετσκ και Λούγκανσκ, λέγοντας πως η πρόκληση τώρα «είναι να εμποδίσουμε την τρομοκρατία να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές».

Όπως μεταδίδουν οι F.T., o κ. Tουρτσίνοφ προειδοποίησε ακόμα ότι φιλορώσοι αυτονομιστές σχεδιάζουν «ανατρεπτικές δράσεις» σε έξι ακόμα περιφέρειες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, κατά την διάρκεια της γιορτής της πρωτομαγιάς.

Έφοδος φιλορώσων στα γραφεία της εισαγγελίας του Ντονέτσκ

Εν τω μεταξύ, φιλορώσοι διαδηλωτές έκαναν έφοδο στο γραφείο της εισαγγελίας στο Ντονέτσκ, ρίχνοντας μολότοφ και πέτρες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο, κατηγορώντας τους εισαγγελείς ότι συνεργάζονται με την φιλοδυτική κυβέρνηση στο Κίεβο, από την οποία το Ντονέτσκ απειλεί να αποσχιστεί όταν διεξάγει το δημοψήφισμά της στις 11 Μαΐου.

Διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Περού δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου στην Ουκρανία υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την εξεύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση.

"Η Ρωσία είναι υπέρ της δημιουργίας διαλόγου στην Ουκρανία μεταξύ των αρχών του Κιέβου και των υπόλοιπων περιφερειών", δήλωσε ο Λαβρόφ σε δημοσιογράφους από το πρωθυπουργικό μέγαρο στη Λίμα, στο τέλος μιας περιοδείας που τον οδήγησε στην Κούβα, τη Νικαράγουα, τη Χιλή και το Περού.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι "η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσει ο διάλογος αυτός στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ".

"Ελπίζουμε οι δυτικοί εταίροι μας και συνάδελφοι να αφήσουν τους Ουκρανούς να προχωρήσουν στη διεξαγωγή του διαλόγου αυτού χωρίς πάρα πολλά εμπόδια", δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

ΔΝΤ: Δάνειο 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Τετάρτη το διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της βοήθειας προς την πρώην σοβιετική δημοκρατία να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιτρέπει την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της χώρας και την αποφυγή μιας πιθανής χρεοκοπία. Από αυτή την πρώτη δόση, τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

Καμπανάκι για την απώλεια εδαφών

Η απώλεια εδαφών στα ανατολικά της Ουκρανίας θα ανάγκαζε το ΔΝΤ να επανασχεδιάσει το πακέτο διάσωσης των 17 δισ. δολαρίων και πιθανότατα θα απαιτούσε επιπλέον χρηματοδότηση, προειδοποίησε το Ταμείο.

Παράλληλα, σημείωσε πως μια επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, που αποτελεί εξαγωγική αγορά-κλειδί για το Κίεβο, θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ουκρανική οικονομία και επίσης θα ανάγκαζε σε αναπροσαρμογή του πακέτου διάσωσης που εγκρίθηκε σήμερα.

«Στην περίπτωση που η κεντρική κυβέρνηση χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο της Ανατολής, το πρόγραμμα θα πρέπει να επανασχεδιαστεί», ανέφερε σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v