Δεκάδες νεκροί στην Ανατολική Ουκρανία

Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φωτιά σε κτίριο στην Οδησσό. Πέντε νεκροί από βίαιες συγκρούσεις. Μεγάλες οι απώλειες για τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ, λέει ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας καλεί η Ρωσία. Διαψεύδει για "σαμποτέρ".

Δεκάδες νεκροί στην Ανατολική Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στην πόλη Σλαβιάνσκ, την ώρα που τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Οδησσό. 

Νωρίτερα την Παρασκευή, φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανέφεραν πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει "μεγάλης κλίμακας επιχείρηση" για την ανακατάληψη της πόλης.

Οι αντάρτες στο Σλαβιάνσκ υποστηρίζουν ότι κατερρίφθη τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο, ενώ ο Βγιάτσεσλαβ Πονομάριοφ, που έχει αυτοχρηστεί δήμαρχος της πόλης, είπε -σύμφωνα με το Interfax- ότι έχουν καταρριφθεί δυο ελικόπτερα και πως συνελήφθη ένας πιλότος, ενώ ένας ακόμα πιλότος σκοτώθηκε.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε τελικά το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο κατερρίφθησαν δυο ελικόπτερα και σκοτώθηκαν δυο στρατιώτες. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως σκοτώθηκε ένας πιλότος και πως υπάρχουν τραυματίες, καθώς οι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ έβαλαν με αντιαεροπορικά πυρά κατά των δυνάμεων του Κιέβου.

Νεκροί και τραυματίες στην Οδησσό

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ομάδες υποστηρικτών της ενότητας της Ουκρανίας και φιλορώσων αυτονομιστών συγκρούστηκαν την Παρασκευή στο λιμάνι της Οδησσού.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οπαδοί τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με διαδηλωτές υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας διασταυρώθηκαν στους δρόμους της πόλης με φιλορωσική διαδήλωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά τη διάρκεια των συγρούσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 38 άνθρωποι πέθαναν από φωτιά σε κτίριο εργατικού συνδικάτου στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση κάποιοι πέθαναν από ασφυξία, ενώ άλλοι γιατί πήδηξαν από το παράθυρο.

Ρωσία: Καλεί σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- Διαψεύδει για "σαμποτέρ"

Η Ρωσία έχει ζητήσει σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων στην πόλη Σλάβιανσκ, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η FSB, διέψευσε σήμερα ότι δολιοφθορείς προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως κατήγγειλε νωρίτερα ο μεταβατικός Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, η οποία υπάγεται στην FSB, ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς περί απόπειρας «ομάδων σαμποτέρ» να περάσουν από τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μετέδωσε το πρακτορείο.

Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα ότι οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας απέτρεψαν προσπάθειες Ρώσων «ένοπλων σαμποτέρ» να μπουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ομπάμα, Μέρκελ προειδοποιούν τη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε πως συμφώνησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εφόσον δεν συνεργαστεί στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως θα παρακολουθήσουν προσεκτικά πως θα εξελιχθούν οι εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία, προτού αποφασίσουν να επιβάλουν ευρύτερες και αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στον Λευκό οίκο υπογράμμισαν πως οποιαδήποτε παρεμβολή από την Μόσχα θα πυροδοτήσει την επιβολή νέων κυρώσεων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα κάλεσε την Μόσχα να κάνει κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε ντροπιαστική την κράτηση των διεθνών παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Υπογράμμισε ότι η Μόσχα πρέπει να εργαστεί για την άμεση απελευθέρωση των παρατηρητών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως οι δύο ηγέτες είναι ενωμένοι για την επιβολή κόστους στη Ρωσία για τις ενέργειες στην Ουκρανία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί η θέση του Πούτιν για την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ή να καθορίζει την εσωτερική και εξωτερική της πολιτική.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της πως η Ρωσία δεν έχει κάνει βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης. Η ίδια επισήμανε ότι η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Μαϊου θα είναι καθοριστική όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ρωσικής οικονομίας. "Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες που εξετάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα περάσουμε σε ένα τρίτο κύμα κυρώσεων" τόνισε.

Αυξανόμενη ανησυχία από την Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με αυξανόμενη ανησυχία και κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει και να απελευθερώσουν τους ανθρώπους που κρατούν.

«Παρακολουθούμε με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, μια εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η ΕΕ κάλεσε ταυτόχρονα να δοθεί τέλος σε όλες τις «παράνομες ενέργειες» από μέρους οπλισμένων ομάδων αυτονομιστών. «Τα κατεχόμενα κτίρια πρέπει να εγκαταλειφθούν (και) όλα τα πρόσωπα τα οποία κρατούνται παράνομα απαιτείται να απελευθερωθούν, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ», επισήμανε η Κοτσίγιαντσιτς.

Πούτιν: "Σκότωσαν" την τελευταία ελπίδα για την συμφωνία της Γενεύης

Το Κίεβο εξαπέλυσε μια τιμωρητική επιχείρηση στην νοτιοανατολική Ουκρανία, "σκοτώνοντας" την τελευταία ελπίδα που υπήρχε ώστε να παραμείνει "ζωντανή" η συμφωνία της Γενεύης, δήλωσε εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο πρόεδρος είχε στείλει τον εκπρόσωπό του στην νοτιοανατολική Ουκρανία για συνομιλίες αναφορικά με την απελευθέρωση των συλληφθέντων παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ωστόσο το Κρελμίνο δεν είχε επαφή μαζί του από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση.

Το Κρεμλίνο απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη να δώσει την εκτίμησή της για τα τεκταινόμενα στην νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «χρησιμοποιείται η αεροπορία κατά του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να αναθεωρήσει τις ενέργειές του.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε πως το Κίεβο αναπόφευκτα θα θεωρηθεί υπεύθυνο, πρωτ' απ' όλα από τον λαό του, για την λήψη της απόφασης για την τιμωρητική επιχείρηση στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

Υπό κατάληψη το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρόμου στο Ντονέτσκ

Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρόμου του Ντονέτσκ, προκαλώντας προβλήματα στα δρομολόγια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αντάρτες κατέλαβαν το κέντρο ελέγχου κοντά στην Γιασινουβάτα, στα βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτρική σύνεση.

Δημοψήφισμα στις 25 Μαΐου

Εν τω μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, προσπαθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης με ένα δημοψήφισμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Γιατσένιουκ.

Σχολιάζοντας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η πρόταση του ουκρανού πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα είναι μια απάτη που απλώς θα εμβαθύνει την κρίση στη χώρα. Παράλληλα, χαρακτήρισε τα σχέδια για το δημοψήφισμα «κυνικά» δεδομένης της «στρατιωτικής επιχείρησης του Κιέβου κατά του ίδιου του λαού του».

Μόσχα: Να σταματήσει η πολεμοχαρής ρητορική του Κιέβου

Την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του για τις «μιλιταριστικές δηλώσεις» της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, μετά την ανακοίνωση του Ουκρανού προέδρου ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής.

«Επιμένουμε το Κίεβο να σταματήσει αμέσως την πολεμοχαρή ρητορική, η οποία έχει στόχο να εκφοβίσει τον δικό του πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά τις δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ νωρίτερα. Ακόμη, η ρωσική διπλωματία κάλεσε την ουκρανική μεταβατική κυβέρνηση να απόσχει από τη χρήση βίας και να αρχίσει άμεσα ένας διάλογος στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v