Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

Νέα άνοδος στις τιμές των ομολόγων, με πτώση των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας. Καλωσορίζουν τις κινήσεις της Πορτογαλίας οι επενδυτές. Κάτω από το 3% η απόδοση του ιταλικού 10ετους. Προσδοκίες από την ΕΚΤ.

Ράλι στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας

Σε νέα χαμηλά κινούνται σήμερα, Τρίτη, οι ομολογιακές αποδόσεις των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές καλωσορίζουν τα σχέδια της Λισσαβόνας για "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια, ενώ συνεχίζονται τα πονταρίσματα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επενδυτές, αντί να ανησυχούν για το γεγονός ότι θα λείπει ένα "δίχτυ ασφαλείας", αντιμετωπίζουν την κίνηση της Πορτογαλίας ως απόδειξη ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης αποκλιμακώνεται. 

Η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς υποχωρεί στο 3,6%, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως το 3,59% που αποτελούν και χαμηλά οκταετίας. Σημειώνεται ότι στο απόγειο της κρίσης, το 2011-2012, η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων είχε ανέλθει έως το 17%. 

Σε νέα χαμηλά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις στα δεκαετή ομόλογα της Ισπανίας (2,95%), της Ιταλίας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 3% στο 2,995% και της Ιρλανδίας (2,755%). Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κινείται στο 6,18% ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 4,875%. Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα από τις τιμές. 

Η τάση της πτώσης των αποδόσεων υποστηρίζεται και από τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε νέες κινήσεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κάτω των εκτιμήσεων και περισσότερο από 1% κάτω του στόχου της κεντρικής τράπεζας.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v