RTRS: «Παραχωρήσεις» ΕΚΤ σε τράπεζες ενόψει stress tests

Η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις απαιτήσεις των τραπεζικών ελέγχων, ανέφεραν πηγές του Reuters. Διατηρεί την τελική προθεσμία για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο.

RTRS: «Παραχωρήσεις» ΕΚΤ σε τράπεζες ενόψει stress tests

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει σιωπηρά σε μια σειρά παραχωρήσεων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα τις διευκολύνουν να τηρήσουν τις διορίες για τους επικείμενους ελέγχους (AQR), ανέφεραν τέσσερις καλά πληροφορημένες πηγές στο Rueters. 

Oι πηγές υποστήριξαν πως η ΕΚΤ έχει αποσύρει ορισμένες αυστηρές απαιτήσεις όπως στοιχεία για το ΦΠΑ των εταιρειών στις οποίες έχουν χορηγήσει δάνεια, παραμέρισε ορισμένες ενδιάμεσες διορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεψε στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν δεδομένα για μικρότερο αριθμό δανείων. 

Οι ίδιοι τόνισαν πως οι αλλαγές δεν υπονομεύουν την ακρίβεια και την αυστηρότητα των ελέγχων, αλλά αυξάνουν τις πιθανότητες να τηρηθούν οι προθεσμίες και να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα τον Οκτώβριο.

"Είναι άδικο για την ΕΚΤ να παρουσιάζεται ως εντελώς άκαμπτη και χωρίς καμία αίσθηση πραγματισμού, αν και κατά τις πρώτες ημέρες βασίζονταν υπερβολικά στην μεθοδολογία του AQR" ανέφερε μια πηγή. H πηγή πρόσθεσε πως κατά την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου η ΕΚΤ διαχώρισε τις απαιτήσεις όσον αφορά τα δεδομένα για τα δάνεια, σε αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες και σε αυτές που θα ήταν καλό να εκπληρωθούν. "Σε κάποιο σημείο ζητούσαν περίπου 300 κελιά (σε spreadsheet) για κάθε δάνειο. Υπάρχει σημαντική μείωση από τότε" τόνισε δεύτερη πηγή.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά ανέφερε πως συνεχίζει να ισχύει η τελική προθεσμία για τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v