Ρουμπινί: Έξι νέοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία

Το σενάριο Grexit δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί δήλωσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, σε ομιλία στο Λας Βέγκας στην οποία παρουσίασε έξι νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Προειδοποίησε για απότομη προσγείωση της Κίνας.

Ρουμπινί: Έξι νέοι κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να εκδιωχθεί από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υποστήριξε την Τετάρτη σε συνέδριο στο Λας Βέγκας ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σε ομιλία στην οποία παρουσίασε έξι νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και έξι κινδύνους που φαίνεται να απομακρύνονται, ο κ. Ρουμπινί ανέφερε πως η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί και ότι το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας έχει ολοκληρωθεί. 

Ο ίδιος τόνισε ακόμα πως οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο όσον αφορά μια πιθανή δημοσιονομική κρίση και ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συμφιλιωθεί για το δημοσιονομικό κενό.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, ο κ. Ρουμπινί ανέφερε ακόμα πως βλέπει χαμηλό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ιαπωνία λόγω των Abenomics. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού είναι χαμηλός σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης.

Στον αντίποδα, ο γνωστός και ως «Dr.Doom» οικονομολόγος, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από μια «απότομη προσγείωση» της Κίνας και από ένα λάθος της Fed.

«Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν σε μια απότομη προσγείωση, κάποιοι άλλοι πιστεύουν σε μια πιο μαλακή προσγείωση» σημείωσε. «Ανησυχώ για μια άσχημη, πιο σκληρή προσγείωση» πρόσθεσε. Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί ; Ανάπτυξη 6% ή χαμηλότερα ως το 2016 και την συνέχιση κακών επενδυτικών πολιτικών.

Παράλληλα, επισήμανε τον κίνδυνο από ένα λάθος της Fed, όπως την αύξηση του επιτοκίου υψηλότερα από ότι θα έπρεπε και την πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο κ. Ρουμπινί παρουσίασε τέσσερις ακόμα νέους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία:

*Πρώτον, τον κίνδυνο μακροχρόνιας στασιμότητας στις ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως λόγω της εισοδηματικής ανισότητας. Όπως τόνισε αυτήν την στιγμή οι εταιρείες έχουν κέρδη αλλά δεν τα ξοδεύουν για επενδύσεις και δεν βλέπουν υψηλή ζήτηση. «Το υψηλό χρέος και η ανισότητα επιβραδύνουν την κατανάλωση» τόνισε. «Στις κοινωνίες που βασίζονται στην κατανάλωση, τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αυτό είναι ένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

*Δεύτερον, υπάρχουν έξι νέες χώρες που είναι εύθραυστες για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Η Αργεντινή, η Βενεζουέλα, η Ταϊλάνδη, η Ουκρανία, η Ρωσία και η Ουγγαρία.

*Τρίτον, ο κ. Ρουμπινί βλέπει τον κίνδυνο μιας επεκτατικής Ρωσίας. «Ο Πούτιν δεν θέλει μόνο την Ουκρανία, θέλει να δημιουργήσει μια Ευρασιατική ένωση» δήλωσε ο κ. Ρουμπινί.

*Τέταρτον, κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας. «Ανησύχησα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο, ανώτατοι αξιωματούχοι μιλούσαν για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας σαν να είναι όπως αυτές μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Ρουμπινί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v