Ανταρσία Καναδά στις ρωσικές κυρώσεις

Κυρώσεις... αλά καρτ επέβαλε ο Καναδάς στη Ρωσία. Δεν έθεσε υπό καθεστώς κυρώσεων τον CEO της Rosneft και τον επικεφαλής της Rostec, για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας.

Ανταρσία Καναδά στις ρωσικές κυρώσεις

Ο Καναδάς ακολούθησε διαφορετική στάση από τις ΗΠΑ και αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις σε δύο βασικούς συμμάχους του Βλαντιμίρ Πούτιν, για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας.

Η αποκάλυψη γίνεται από το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις και σχολιάζει πως «αμφισβητείται η σκληρή γραμμή της καναδικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία». Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Σίβεν Ψάρπερ, προσφάτως συνέκρινε τις ενέργειες του Πούτιν με εκείνες του Αδόλφου Χίτλερ.

Συγκεκριμένα, ο Καναδάς δεν επέβαλε κυρώσεις στον Σεργκέι Τσεμέζοφ τον επικεφαλής του κρατικού βιομηχανικού και αμυντικού ομίλου Rostec και στον Ιγκόρ Σετσίν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά και έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στον Καναδά. Η Rosneft κατέχει το 30% ενός καναδικού πετρελαϊκού κοιτάσματος ενώ η Rostec έχει δημιουργήσει με την Bombardier κοινοπραξία για την συναρμολόγηση αεροπλάνων. «Η κοινοπραξία είναι ζωτικής σημασίας για την καναδική εταιρεία που κατασκευάζει αεροπλάνα και τρένα, καθώς από αυτήν εξαρτάται συμφωνία πώλησης αξίας 3,4 δισ. δολ.» σχολιάζει το Reuters.

«Στόχος μας είναι να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, όχι να βγούμε από το δρόμο μας και να τιμωρήσουμε τις καναδικές επιχειρήσεις» δήλωσε κυβερνητική πηγή του Καναδά στο πρακτορείο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v