Προς αύξηση επιτοκίων κλίνουν ορισμένα μέλη της BoE

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας δήλωσε πως η οικονομία της χώρας πλησιάζει την ώρα που η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, και πως ο ακριβής χρονισμός θα εξαρτηθεί από το outlook για τον πληθωρισμό και πόση ατονία υπάρχει στην οικονομία.

Προς αύξηση επιτοκίων κλίνουν ορισμένα μέλη της BoE

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Βρετανίας κλίνουν να ψηφίσουν υπέρ μιας αύξησης επιτοκίων, αν και όλοι επιθυμούν να δουν πρώτα να περιορίζεται η ατονία της βρετανικής οικονομίας, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης-8ης Μαΐου.

Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν ομόφωνα για την διατήρηση των βασικών επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, όπως ανέμεναν και οι οικονομολόγοι.

Όμως, σύμφωνα με το Reuters, τα πρακτικά έδειξαν ότι οι policymakers συνέχισαν να είναι διχασμένοι ως προς το πόσο περιθώριο υπάρχει στην βρετανική οικονομία και πόσο γρήγορα θα διαβρωθεί, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό αρκετών ετών.

«Για ορισμένα μέλη, η απόφαση της νομισματικής πολιτικής γίνεται πιο ισορροπημένη. Σε όρους άμεσης απόφασης πολιτικής ωστόσο, όλα τα μέλη συμφωνούν... θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις περιορισμού της ατονίας προτού μπορεί να αιτιολογηθεί μια αύξηση στο επιτόκιο της τράπεζας», αναφέρεται συγκεκριμένα στα πρακτικά.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϋ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της χώρας πλησιάζει την ώρα που η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, και πως ο ακριβής χρονισμός θα εξαρτηθεί από το outlook για τον πληθωρισμό και πόση ατονία υπάρχει στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας, μια άνοδο των επιτοκίων σε περίπου έναν χρόνο θα ήταν σύμφωνη με τη διατήρηση του πληθωρισμού λίγο κάτω από τον στόχο του 2%.

Ωστόσο ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ βλέπουν περιθώριο ένα ή δυο μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να ψηφίσουν μέσα στους επόμενους μήνες υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης πως η μείωση στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων και τα πωλητήρια στις κατοικίες τους τελευταίους μήνες είναι «αξιοσημείωτη», όμως είναι πού νωρίς να λεχθεί εάν αυτό πρόκειται να είναι κάτι προσωρινό, ή εάν οι αυστηρότεροι κανόνες για τα στεγαστικά δάνεια μειώνουν τη ζήτηση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε πως αναμένει το μεγαλύτερο μέρος της επίπτωσης των αυστηρότερων κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια να γίνει ορατό το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δήλωσε επίσης πως η πολιτική της σταδιακής αύξησης επιτοκίων όταν έρθει η ώρα, θα αυξήσει τον κίνδυνο ανισορροπιών στην αγορά κατοικιών, όμως είναι ευθύνη της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Πολιτικής να μετριάσει αυτό το ρίσκο από την πρώτη στιγμή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της σημείωσε πως το επιχείρημα της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων ενισχύεται από την αβεβαιότητα αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει η οικονομία αφού, σύμφωνα με τους policymakers, μια πρώιμη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να «πνίξει» την ανάπτυξη.

Αν και η βρετανική οικονομία συνεχίζει να είναι λίγο μικρότερη σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα, ωστόσο η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πως θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 3,4% φέτος, τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v