Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΕ ζητά ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί παρεμβαίνει στις ευρωεκλογές. Ζητά πιο βαθιά ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, μείωση εξουσιών στην Ε.Ε. και κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν. "Δεν υπάρχει μία Ευρώπη, αλλά δύο". Δεν έχουν όλα τα μέλη ίσα δικαιώματα και ευθύνες.

Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΕ ζητά ο Σαρκοζί

Την πολιτική του σιωπή λύνει μετά από δύο χρόνια ο Νικολά Σαρκοζί. Με την απειλή της Μαρίν Λεπέν που βρίσκεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις και με τις ευρωεκλογές να απέχουν μόλις λίγα 24ωρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας παρεμβαίνει για να στηρίξει το κεντροδεξιό κόμμα UMP. Αυτά που προτείνει για την Ευρώπη όμως είναι... δραστικά.

Όσοι θέλουν τη διάσπαση της Ευρώπης «ξεχνούν τα μαθήματα της Ιστορίας και θα μας οδηγήσουν στην άβυσσο» έγραψε στο άρθρο του που δημοσιεύουν το γαλλικό περιοδικό Le Point και η γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Η Γαλλία και η Ευρώπη είναι αδιαχώριστες γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτισμικά και, πλέον, πολιτικά. Θα πρέπει να χαιρετίσουμε και να στηρίξουμε την Ευρώπη με ενθουσιασμό».

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει ως έχει. Τουναντίον, ο κ. Σαρκοζί αναγνώρισε τη «βαθιά αγωνία» για την Ε.Ε. και ζήτησε ριζική αναδιάρθρωση με  μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε συνδυασμό με «δραστική» μείωση των αρμοδιοτήτων για την ευρύτερη Ε.Ε. των 28 μελών.

Αναφερόμενος στην Ε.Ε. των 28, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, λέγοντας πως είναι «γελοία… ένας διοικητικός λαβύρινθος». «Δεν υπάρχει εναλλακτική στον δραστικό περιορισμό των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.» γράφει υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσει την εξουσία στα θέματα της βιομηχανίας, της γεωργίας, του εμπορίου, του ανταγωνισμού, της ενέργειας και της έρευνας.

«Πρέπει να είμαστε αρκετά ειλικρινείς ώστε να παραδεχθούμε ότι ο μύθος της ενιαίας Ευρώπης έχει διαρραγεί από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος στα 18 μέλη», σημειώνει και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει μία Ευρώπη, αλλά δύο. Και αυτές οι δύο Ευρώπες αναγκάζονται να διαμορφώνουν στρατηγικές σε διαφορετικές κατευθύνσεις». «Παράλληλα, πρέπει να τερματίσουμε τον μύθο των ίσων δικαιωμάτων και των ίσων ευθυνών μεταξύ όλων των κρατών-μελών. Δεν είναι καθόλου προσβλητικό για κράτη όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο να συνειδητοποιήσουμε ότι από οικονομική άποψη το βάρος και η ευθύνη τους δεν είναι ισάξια με της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας».

Ο κ. Σαρκοζί ζήτησε «μία ισχυρή γαλλογερμανική οικονομική ζώνη στην καρδιά του ευρώ». «Είναι στο χέρι της Γαλλίας και της Γερμανίας να αναλάβουν το μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης». 

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της μετανάστευσης, που άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για την απήχηση της Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζει ότι είναι ουτοπικό να περιμένει κανείς εκμηδενισμό της μετανάστευσης. Δήλωσε ότι χρειάζεται να ληφθεί άμεση δράση για να περιοριστεί η εισροή μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε., αλλιώς «το κοινωνικό μας συμβόλαιο θα εκραγεί» γράφει χαρακτηριστικά. Η λύση που προτείνει είναι η άμεση κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν και η αντικατάστασή της από τη Σένγκεν 2, στην οποία οι χώρες θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο εάν εφαρμόζουν σωστά την ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v