Κίνα: Καταδίκη σε θάνατο για το μεγιστάνα Λιου Χαν

Μία από τις πιο πολύκροτες αποφάσεις της κινεζικής δικαιοσύνης κατά της διαφθοράς. Ο Λιου Χαν, που μέχρι πριν δύο χρόνια φιγουράριζε στις λίστες του Forbes καταδικάστηκε σε θάνατο για φόνους και εγκλήματα "τύπου μαφίας"

Κίνα: Καταδίκη σε θάνατο για το μεγιστάνα Λιου Χαν

Ο Λιου Χαν, μεγιστάνας της Κίνας που θεωρείται ότι είχε δεσμούς με τον πρώην επικεφαλής εθνικής ασφάλειας Ζου Γιονγκανγ, καταδικάστηκε σε θάνατο. Το δικαστήριο βρήκε ένοχο τον Λιου Χαν και τον αδερφό του Λιου Γουέι για «την οργάνωση και την καθοδήγηση εγκλημάτων τύπου μαφίας και για φόνο» όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Xinhua.

Πρόκειται για τον πρώην επικεφαλής της μεταλλευτικής Sichuan Hanlong Group, η οποία βρισκόταν στην 148η θέση της λίστας του Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, το 2012. Η επιχείρησή του είχε προσπαθήσει μάλιστα να εξαγοράσει την αυστραλιανή μεταλλευτική Sundance Resources.

«Η καταδίκη του Λιου Χαν εκτιμάται ότι είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών των αρχών να πατάξουν τη διαφθορά που σχετίζεται με το δίκτυο του Ζου» σχολιάζει το BBC. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει επίσης ότι ο Λιου Χαν και η ομάδα του «είχαν αποκτήσει οικονομικά οφέλη μέσω παράνομων δραστηριοτήτων» και πως σε πολλές περιπτώσεις είχαν «διαπράξει φόνο και παράνομη κράτηση πολιτών». Το δικαστήριο κάνει σαφή αναφορά στην στήριξη που είχε ο Λιου Χαν από κρατικούς αξιωματούχους, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v