Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλυση της βουλής ζητά η Λεπέν

"Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού", δήλωσε η Μαρίν Λεπέν. Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς πάντως έσπευσε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διάλυση της βουλής ζητά η Λεπέν

Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (FN) Μαρίν Λεπέν ζήτησε απόψε τη διάλυση του κοινοβουλίου στη Γαλλία, αφού οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της κερδίζει με διαφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τετραπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2009.

"Τι άλλο μπορεί να κάνει ο πρόεδρος (Φρανσουά Ολάντ) μετά από μια τέτοια απόρριψη;" είπε η 45χρονη Λεπέν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα πρέπει να διαλυθεί η παρούσα Βουλή. "Τι άλλο μπορεί να κάνει πέρα από το να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, να εφαρμόσει το αναλογικό εκλογικό σύστημα ώστε να εκπροσωπείται ο κάθε Γάλλος" στο κοινοβούλιο "και να οργανώσει νέες εκλογές;", είπε η Λεπέν.

"Είναι απαράδεκτο το κοινοβούλιο να μην είναι αντιπροσωπευτικό του γαλλικού λαού", πρόσθεσε η ίδια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έσπευσε πάντως να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το FN προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία καθώς φαίνεται ότι κερδίζει τις ευρωεκλογές με το ιστορικό ποσοστό του 25%, ενώ η δεξιά αντιπολίτευση του UMP έρχεται στη δεύτερη θέση με 20% και οι Σοσιαλιστές (PS) υφίστανται νέα ήττα, συγκεντρώνοντας ποσοστό μικρότερο του 15%.

Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό εξέφρασε την ικανοποίησή του για το "ιστορικό ποσοστό" χαρακτηρίζοντας το FN "πρώτο κόμμα της Γαλλίας".

Το FN φαίνεται ότι επωφελήθηκε από την αντιδημοτικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης αλλά και από το διχασμό της δεξιάς. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ωστόσο ερμηνεύεται και από τον ευρωσκεπτικισμό των Γάλλων, οι οποίοι εμφανίζονται ολοένα και πιο δύσπιστοι απέναντι στις Βρυξέλλες, εννέα χρόνια αφότου είπαν "όχι" στο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

Περίπου 46 εκατομμύρια Γάλλοι κλήθηκαν να εκλέξουν τους 74 αντιπροσώπους της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως οι εκλογές σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή, γύρω στο 58%.

Το 2009, επί προεδρίας του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί, το δεξιό UMP είχε κερδίσει με ποσοστό 27,8%. Οι Σοσιαλιστές είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση με 16,48% ενώ την έκπληξη είχαν δημιουργήσει οι Οικολόγοι, με 16,28%. Το Εθνικό Μέτωπο συγκέντρωσε τότε μόλις 6,3% και κατετάγη μετά και το κεντρώο κόμμα Modem (8,4%). Ωστόσο στις προεδρικές εκλογές του 2012 η Λεπέν κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό γύρω στο 18%.

Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της, η Λεπέν προσβλέπει τώρα στις προεδρικές εκλογές του 2017 καθώς η δεξιά αντιπολίτευση αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, συγκλονίζεται από σκάνδαλα και αδυνατεί να εκφραστεί με μία ενιαία φωνή όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα. Στη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του UMP που είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη δεν αποκλείεται να σημάνει η απομάκρυνση από την ηγεσία του Ζαν Φρανσουά Κοπέ.

Ο τελευταίος δήλωσε απόψε ότι η νίκη του FN αποτελεί "την έκφραση ενός γιγαντιαίου θυμού (...) απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα μας ο πρόεδρος Ολάντ".

Το FN σχεδιάζει να συνεργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το αυστριακό κόμμα FPÖ, τους Βέλγους του Βλάαμς Μπέλανγκ και τους Ολλανδούς του Χέερτ Βίλντερς.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τα μεσάνυχτα απόψε (ώρα Ελλάδας), αφού κλείσουν οι κάλπες και στην Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v