Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Ποιος θα κερδίσει το μουντιάλ

Η Bραζιλία αποτελεί το ακλόνητο φαβορί του τουρνουά, με 48,5% πιθανότητα να κερδίσει το κύπελλο, προβλέπει η GS. Ακολουθεί η Αργεντινή με πιθανότητα 14,1%. Γιατί δεν είναι «ξεγραμμένη» η Ελλάδα. Η χρυσή εντεκάδα.

Goldman Sachs: Ποιος θα κερδίσει το μουντιάλ

Η οικοδέσποινα Βραζιλία θα κερδίσει την Αργεντινή 3-1 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η Ελλάδα έχει μοιρασμένες πιθανότητες να προχωρήσει στην επόμενη φάση, προβλέπει σε έκθεση της η Goldman Sacsh.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του διεθνούς οίκου, η Βραζιλία αποτελεί το ακλόνητο φαβορί του τουρνουά, με 48,5% πιθανότητα να κερδίσει το κύπελλο. Ακολουθεί η Αργεντινή με πιθανότητα 14,1%.

Η Ισπανία, η νικήτρια του κυπέλλου του 2010 στην Νότιο Αφρική, αναμένεται να βγει νοκ άουτ στα ημιτελικά, όπως και η Γερμανία. Την ίδια ώρα η Αγγλία έχει μόνο 1,4% πιθανότητα να ξανακερδίσει το τουρνουά.

Σημειώνεται ότι το 2010 η Goldman Sachs έδινε στη Βραζιλία πιθανότητα 13% να κερδίσει τον τίτλο και 11% στην νικήτρια Ισπανία. 

Η πρόβλεψη του νικητή βασίζεται στην ανάλυση όλων των επίσημων ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1960 και έπειτα. Η προσέγγιση είναι καθαρά στατιστική και δεν λαμβάνει υπόψη καμία υποκειμενική κρίση για την ποιότητα των παικτών. 

 «Οι προβλέψεις για κάθε αγώνα βασίζονται σε μια ανάλυση παλινδρόμησης που χρησιμοποιεί την ιστορία όλων των επίσημων διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων (όχι φιλικών) από το 1960. Αυτό μας δίνει περίπου 14.000 παρατηρήσεις για να υπολογίσουμε τους συντελεστές του μοντέλου μας. Η εξαρτημένη μεταβλητή στην ανάλυση παλινδρόμησης είναι ο αριθμός των γκολ που έχει πετύχει κάθε ομάδα σε κάθε αγώνα. Ακολουθώντας την βιβλιογραφία για την κατασκευή υποδειγμάτων σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, υποθέτουμε ότι ο αριθμός των γκολ που πετυχαίνει κάθε πλευρά σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ακολουθεί μια διανομή Poisson», σημειώνεται.

Η Ελλάδα δεν είναι «ξεγραμμένη»

Η εθνική ομάδα έχει 1 στις 300 πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο προβλέπει η Goldman Sachs, σημειώνοντας πως θα δώσει ισότιμη μάχη με τις αντιπάλους της στον όμιλο για μια θέση στην επόμενη φάση. 

«Οι πιθανότητες πρόκρισης μεταξύ των ομάδων του ομίλου δεν κλίνουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ο όμιλος είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς στο τουρνουά. Η Ελλάδα έχει μια ισότιμη ευκαιρία να επιτύχει κάποια καλά αποτελέσματα στον όμιλο Γ», εκτιμά ο διεθνής οίκος.

Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν πως ενώ το ισχυρό χαρτί της ελληνικής ομάδας είναι η αμυντική γραμμή, η ικανή μεσαία γραμμή και η γρήγορη επίθεση μπορούν να βάλουν δύσκολα στους αντιπάλους.

«Η ομάδα συνδυάζει ένα μείγμα νέων παικτών και έμπειρων βετεράνων. Ο προπονητής Φερνάντο Σάντος αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την ομάδα: Διαθέτει πολύ καλή γνώση του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένα καλό ιστορικό επιτυχιών με την εθνική ομάδα και γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται τα δυνατά σημεία της ομάδα και να αναδεικνύει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των παιχτών που έχει στη διάθεση του» επισημαίνουν.

Αν η Ελλάδα περάσει την φάση των ομίλων, είτε ως νικήτρια είτε ως δεύτερη, θα αντιμετωπίσει τον νικητή ή τον δεύτερο των ομίλων Α και Β αντίστοιχα. Ο όμιλος Α περιλαμβάνει την Βραζιλία, το φαβορί του τουρνουά. Ο όμιλος Β περιλαμβάνει την Ισπανία, άλλο ένα φαβορί, καθώς και την Ολλανδία, η οποία είναι πάντοτε ένας αξιοσέβαστος αντίπαλος.

Ως εκ τούτου, θα είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ομάδα του ομίλου Γ να περάσει στα προημιτελικά, σημειώνει η Goldman Sachs.

Τα στοιχεία και οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Η χρυσή εντεκάδα

Η Goldman Sachs παρουσιάζει και την «dream team» του μουντιάλ, βασιζόμενη στις προτιμήσεις των ...πελατών της. 

Αναλυτικά η καλύτερη ομάδα είναι:

Τερματοφύλακας

Manuel Neuer (Γερμανία)

Άμυνα 

Sergio Ramos (Ισπανία)

Thiago Silva (Βραζιλία)

Philipp Lahm (Γερμανία)

Dani Alves (Βραζιλία)

Kέντρο

Eden Hazard (Bέλγιο)

Andres Iniesta (Ισπανία)

Frank Ribery (Γαλλία)

Eπίθεση

Neymar (Βραζιλία)

Lionel Μessi (Αργεντινή)

Cristiano Ronaldo (Πορτογαλία)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v