Αναβίωση των ABS ζητούν ΕΚΤ και ΒοΕ - Οι προτάσεις

ΕΚΤ και ΒοΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο την αναβίωση της αγοράς των αμαρτωλών ABS. Υποστηρίζουν πως το πάγωμα τιτλοποιημένων δανείων στερεί μία πολύτιμη πηγή χρηματοδότησης. Οι προτάσεις τους για περιορισμό του κινδύνου.

Αναβίωση των ABS ζητούν ΕΚΤ και ΒοΕ - Οι προτάσεις

Τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την αναβίωση των AΒS έξι χρόνια μετά την χρηματοοικονομική κρίση παρουσίασαν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας. Τα ABS, τα τιλοποιημένα δάνεια που είχαν δεχθεί δριμύτατη κριτική ως υπαίτια για την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, έχουν παγώσει τα τελευταία χρόνια.

Το Μάρτιο, ΕΚΤ και ΒοΕ ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία ζητώντας αναβίωση των ABS, την οποία θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Δήλωσαν μάλιστα πως οι ρυθμιστικές είχαν ακολουθήσει υπερβολικά αυστηρή κριτική για το συγκεκριμένο κλάδο.

«Το τραπεζικό σύστημα πιθανότατα θα χρειαστεί πρόσβαση σε ευρύτερες πηγές χρηματοδότησης» αναφέρουν ΕΚΤ και ΒοΕ και συμπληρώνουν: «Η αναβίωση της αγοράς των ABS μπορεί να παίξει κατά συνέπεια χρήσιμο ρόλο ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν δημιουργείται ξανά συστημικός κίνδυνος, που θα μπορούσε να προκύψει και από την υπερβολική εξάρτηση από μία μόνο πηγή χρηματοδότησης».

Στις νέες προτάσεις, οι δύο κεντρικές τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τα τιτλοποιημένα δάνεια, περιορίζοντας την τάση για επικέντρωση του κινδύνου σε θεσμούς που είναι ζωτικής σημασίας για το χρηματοοικονομικό σύστημα. Μία ακόμη πτυχή είναι να γίνει πιο προβλέψιμη η απόδοσή τους. Ουσιαστικά, η πρόταση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο που ήδη υιοθετείται για τα ABS τα οποία πληρούν τα κριτήρια για συναλλαγές κεντρικών τραπεζών. Το μοντέλο προσδιορίζει ABS που είναι απλά, ισχυρά και διαφανή ώστε να μπορούν οι επενδυτές να αποτιμήσουν σωστά τον κίνδυνο.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v