Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ILO: Τα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν το κοινωνικό μοντέλο

Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μείωσαν δραστικά τη φτώχεια και προώθησαν την ευημερία την περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διαβρωθεί από τις βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις προσαρμογής, τονίζει έκθεση του ILO.

ILO: Τα μέτρα λιτότητας καταστρέφουν το κοινωνικό μοντέλο

Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται με στόχο να βγάλουν την Ευρώπη από την κρίση έχουν οδηγήσει στη φτώχεια περίπου 800.000 παιδιά, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

«Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, που μείωσαν δραστικά τη φτώχεια και προώθησαν την ευημερία την περίοδο που ακολούθησε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν διαβρωθεί από τις βραχυπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις προσαρμογής», αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης υποστηρίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή που είχε στόχο να μειώσει το χρέος έχει αποτύχει να φέρει το είδος της οικονομικής ανάπτυξης που είναι αναγκαίο ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τονίζει παράλληλα πως η διατήρηση της κοινωνικής προστασίας όχι μόνο μειώνει τη φτώχεια, αλλά τονώνει και τη ζήτηση, καθώς βελτιώνει την υγεία των ευάλωτων, αυξάνει την παραγωγικότητά τους και, κατ' επέκταση, ενισχύει την εγχώρια ζήτηση.

Η έκθεση αναφέρει πως οικογένειες σε χώρες όπου εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, είδαν τα διαθέσιμα εισοδήματά τους να βουλιάζουν, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερη κατανάλωση.

Στην Ελλάδα, οι μισθοί κατέγραψαν πτώση 35% από το 2008, ενώ η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Την ίδια ώρα, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης αντικαθίστανται από ένα σύστημα που περιορίζει την ευθύνη του ελληνικού κράτους.

Ως μέτρο σύγκρισης, ο ILO υπολογίζει πως τα επίπεδα φτώχειας στην Φινλανδία το 2010 θα ξεπερνούσαν το 30%, έναντι του 7%, εάν η κυβέρνηση της χώρας είχε περικόψει τις πληρωμές κοινωνικής προστασίας προς αυτούς που τις χρειάζονταν.

Ο ILO σημειώνει παράλληλα πως ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στις κυβερνήσεις, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση. Όμως, δόθηκε δυσανάλογη έμφαση στον δημοσιονομικό στόχο του εξορθολογισμού των κρατικών προϋπολογισμών, «χωρίς να ληφθεί υπ' όψιν όσο έπρεπε ο στόχος των επαρκών επιδομάτων για όλους τους ανθρώπους».

Η λύση της Ευρώπης για την κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια, αντιθέτως, οδήγησε σε αύξηση της ανεργίας, σε χαμηλότερους μισθούς και σε υψηλότερους φόρους, στοιχεία που εκτίναξαν τους ρυθμούς της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που πλέον επηρεάζουν περίπου 123 εκατ. ανθρώπους, ή το 24% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Πριν αρχίσει η κρίση το 2008, ο αριθμός αυτός ήταν 116 εκατ. άνθρωποι. Σήμερα, περίπου 800.000 περισσότερα παιδιά ζουν πλέον σε επίπεδο φτώχειας, σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια.

«Ορισμένες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι επιπλέον 15-25 εκατ. άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με την προοπτική της φτώχειας μέχρι το 2025 εάν συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή», προειδοποιεί ο ILO.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κοντά στα 26 εκατ. άτομα. Περίπου 5,3 εκατ. νέοι δεν έχουν δουλειά και περίπου το ήμισυ των ανέργων παραμένει άνεργο για περισσότερο από έναν χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v