Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πακέτο Ντράγκι για τόνωση της οικονομίας

Σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια (0,15%). «Ποινή» για τις καταθέσεις τραπεζών στην ΕΚΤ και 2 νέα προγράμματα για ρευστότητα στις επιχειρήσεις ύψους 400 δισ. ανακοίνωσε ο Ντράγκι. Δηλώνει έτοιμος και για νέες κινήσεις. Θετική αποδοχή από τις αγορές.

Το πακέτο Ντράγκι για τόνωση της οικονομίας

Μπαράζ μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, της ρευστότητας και του τραπεζικού δανεισμού στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  

Ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ενώ υπογράμμισε ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε όποια ενέργεια χρειαστεί, εντός της δικαιοδοσίας της, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει αποπληθωρισμό. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ανάκαμψη είναι ήπια, εύθραυστη, ανομοιογενής, αλλά είναι εδώ». Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει με πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Σημείωσε δε ότι το μήνυμα της ΕΚΤ προς τις κυβερνήσεις είναι: Συμμαζέψτε τους προϋπολογισμούς σας, αλλά με τρόπο που δεν θα πλήττει την ανάπτυξη.

Οι αγορές υποδέχτηκαν θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλά τετραμήνου έναντι του δολαρίου και άνοδο ευρωαγορών και αγορών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά 16 μονάδες βάσης στα χαμηλά ημέρας του 6,23% ενώ του 5ετούς υποχώρησε στο 4,73%. Ράλι καταγράφεται και στα ομόλογα Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας. 

Σε ποιες κινήσεις προχώρησε η κεντρική τράπεζα 

Η ΕΚΤ αποφάσισε ομόφωνα έναν συνδυασμό μέτρων, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης σε νέα ιστορικά χαμηλά και η θέσπιση αρνητικών επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα αλλά και νέες πράξεις χρηματοδότησης των τραπεζών για την ενίσχυση του δανεισμού. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν δυο νέες πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών (LTRO) ύψους 400 δισ. το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο, με στόχο τη βελτίωση του τραπεζικού δανεισμού προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα της ευρωζώνης. Όπως ανέφερε, ο δανεισμός στο δημόσιο τομέα δεν θα συνυπολογίζεται στην εκτίμηση του LTRO ενώ τόνισε ότι θα συνοδεύονται από πρόσθετες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να δανειστούν ποσό αντίστοιχο του 7% των συνολικών τους χορηγήσεων, εξαιρουμένων των δανείων για αγορά στέγης. 

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Όπως είπε, δεν συζητήθηκε η κλίμακα του προγράμματος, ενώ αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να συνδέεται με μη χρηματοοικονομικούς κλάδους της ευρωοικονομίας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα διακόπτει την «αποστείρωση» των αγορών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (πρόγραμμα SMP).

Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν έως ότου χρειαστεί, τουλάχιστον έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, τόνισε ο τραπεζίτης. Παράλληλα, αποφασίστηκε να διενεργηθούν τρίμηνες πράξεις αναχρηματοδότησης πριν τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 με σταθερό επιτόκιο.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες και τα μέτρα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, ο οποίος παραμένει στο 2%, σημείωσε. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για το 2014 κάνουν λόγο για πληθωρισμό 0,7% το 2014 (έναντι πρόβλεψης για 1% το Μάρτιο) και 1,1% το 2015 (έναντι πρόβλεψης 1,3% το Μάρτιο). 

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν σε ήπια ανάπτυξη το β' τρίμηνο. Για το 2016 προβλέπεται ανάπτυξη 1,8% (χωρίς αλλαγές από τις προβλέψεις του Μαρτίου).

Όσον αφορά στα αρνητικά επιτόκια, θα έχουν να κάνουν και με τα διαθέσιμα που θα υπερβαίνουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά διαθέσιμα των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι είναι εντελώς λάθος η εκτίμηση ότι το μέτρο αυτό πλήττει τους καταθέτες. 

Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των ευρωεπιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την τόνωση της οικονομίας, ανακοίνωσε ότι θα χρεώνει τόκο στις καταθέσεις που τοποθετούν σε αυτήν οι ευρωτράπεζες.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,15%. 

Επίσης, ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%, ευθυγραμμιζοντάς το με τις εκτιμήσεις της αγοράς. Πρόκειται για μια κίνηση που αναμένεται να πιέσει το ευρώ και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να επενδύουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια αντί να τα καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα. 

Τέλος, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά 35 μονάδες βάσης στο 0,40%.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα ανακοινωθούν αργότερα περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τις 11 Ιουνίου.

Τα ευρωεπιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, τόνισε o κ. Ντράγκι. Πρόκειται να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, πρόσθεσε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v