Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Ζητά ψηφοφορία για Γιούνκερ εντός Ιουνίου

Αλλαγή στρατηγικής από τη Γερμανίδα καγκελάριο για το διορισμό Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν. Αιφνιδιάζει τη Βρετανία πιέζοντας να γίνει η ψηφοφορία στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. Συναγερμός στο Λονδίνο.

Μέρκελ: Ζητά ψηφοφορία για Γιούνκερ εντός Ιουνίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος σκληραίνει την στάση της αναφορικά με την υποψηφιότητα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν και επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να αιφνιδιάσει την Βρετανία. Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Γερμανία ασκεί πιέσεις να γίνει η σχετική ψηφοφορία για την διαδοχή του Μανουέλ Μπαρόζο στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Το δημοσίευμα επικαλείται διπλωματική έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο παρατεταμένης διαμάχης αναφορικά με την προεδρία της Κομισιόν και πως «τώρα υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν άμεσες κινήσεις για το διορισμό Γιούνκερ». «Η κίνηση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στην Downing Street καθώς δίνει στον κ. Κάμερον περιθώριο μόλις 10 ημερών για να σχηματίσει μία ικανή συμμαχία που θα μπορούσε να μπλοκάρει το διορισμό Γιούνκερ» σχολιάζουν οι FT.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ελπίζει ότι ηγέτες όπως ο Ματέο Ρέντσι της Ιταλίας, ο Μαρκ Ρούτε της Ολλανδίας, ο Φρέντρικ Ράινφελτ της Σουηδίας και ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας θα στηρίξουν την προσπάθειά τους. «Σύμβουλοί του Βρετανού πρωθυπουργού όμως, αναφέρουν πως δεν θα είναι τόσο εύκολο»  αποκαλύπτουν οι FT.

Σημειώνεται πως ο κ.Κάμερον έχει προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ ενόψει και του δημοψηφίσματος που έχει υποσχεθεί στο λαό της χώρας.

«Η Καγκελάριος όμως, κατέστησε πολύ σαφές ότι δέχεται έντονες εγχώριες πιέσεις οι οποίες μπορούν τώρα να γίνουν καταστροφικές για την ίδια και για την Ευρώπη» αναφέρει η έκθεση που συνέταξε Ευρωπαίος διπλωμάτης μετά από συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με θέμα την προεδρία της Κομισιόν που έγινε στο περιθώριο της G7 στις αρχές του μήνα. «Ανησυχεί πως όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η συζήτηση τόσο πιο τοξική γίνεται, αν μη τι άλλο από τα βρετανικά ταμπλόιντ» συμπληρώνει.

Σε αντιδιαστολή, σε άλλη διπλωματική έκθεση, ο Βρετανός πρέσβης στην ΕΕ Ιβάν Ρότζερς, φέρεται να προειδοποιεί πως οι ομόλογοί του «υπνοβατούν σε μία θεσμική κρίση» και πως η «Βρετανία δεν μπορεί να δεχθεί το αποτέλεσμα μίας τέτοιας διαδικασίας»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v