Oμπάμα: Μόνο στρατιωτικοί σύμβουλοι στο Ιράκ

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε πως οι αντάρτες του ΙΚΙΛ αποτελoύν απειλή για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεσμεύτηκε για στοχευμένες στρατιωτικές δράσεις, ενώ υποστήριξε πως το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις εξελίξεις.

Oμπάμα: Μόνο στρατιωτικοί σύμβουλοι στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να προχωρήσουν σε στοχευμένες στρατιωτικές δράσεις στο Ιράκ για να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών σουνιτών ανταρτών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην ομιλία του προς τον αμερικανικό λαό ο κ. Ομπάμα τόνισε πως οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, αποτελούν απειλή για τον ιρακινό λαό, την ευρύτερη περιοχή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ομπάμα ανέφερε πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την στήριξη τους στις ιρακινές δυνάμεις, με την αποστολή επιπρόσθετου εξοπλισμού και επιπλέον 300 επίλεκτων στρατιωτικών συμβούλων. Τόνισε ωστόσο πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν ξανά Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν στη χώρα.

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι ηγέτες του Ιράκ πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για ένα πολιτικό σχέδιο για το μέλλον του Ιράκ. Σε ερώτηση για τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν την δικαιοδοσία να επιλέξουν τους ηγέτες του Ιράκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ιρακινή ηγεσία πρέπει να αποκτήσει μια ατζέντα στην οποία θα έχουν λόγο όλοι, σουνίτες, σιίτες και Κούρδοι.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ακόμα ότι το Ιράν μπορεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο Ιράκ, αν ασκήσει πιέσεις για τον σεβασμό όλων των πλευρών. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν πιέσει το Ιράν να μην ενθαρρύνει βήματα που θα οδηγήσουν σε εμφύλιο στο Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v