Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πούτιν: Καλή η εκεχειρία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογος

Η Ουκρανία έκανε χρήση του πυροβολικού της κατά των ανταρτών, καταγγέλλει ο Πούτιν. Ζητά να ξεκινήσει διάλογος Κιέβου-ανταρτών. Αποκλιμάκωση ή νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λένε οι χώρες της Βαλτικής. Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ-Μέρκελ-Πούτιν.

Πούτιν: Καλή η εκεχειρία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει διάλογος

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα έγινε χρήση πυροβολικού στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην ανατολική Ουκρανία και απηύθυνε έκκληση στο Κίεβο να σταματήσει την μάχη και να διασφαλίσει τον διάλογο με τους αντάρτες.

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε... μας λέει ότι οι μάχες συνεχίζονται και χθες το βράδυ είδαμε χρήση πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσουν όλες οι μάχες».

Ο ίδιος χαιρέτισε την απόφαση του ουρκανού πρωθυπουργού Πέτρο Ποροσένκο για εκεχειρία, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να ξεκινήσει ο ειρηνικός διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι χθες, η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θεωρεί πως το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει "χαρακτήρα τελεσιγράφου" για τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι δεν θα είναι "βιώσιμο" και "ρεαλιστικό" χωρίς διάλογο.

"Το ειρηνευτικό σχέδιο, εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την έναρξη διαλόγου, δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε ρεαλιστικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τι προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε σήμερα το ειρηνευτικό σχέδιό του για τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η έναρξη διαλόγου με όσους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες "δεν έχουν διαπράξει ούτε φόνο ούτε βασανιστήρια", με στόχο την αποκατάσταση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας.

Το 12λεπτο βίντεο με την παρουσίαση του σχεδίου του Ποροσένκο στάλθηκε τη νύχτα στα τηλεοπτικά κανάλια, αφού είχε τεθεί σε ισχύ, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κατάπαυση του πυρός την οποία κήρυξε μονομερώς το Κίεβο για να μπορέσουν οι αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα. Πάντως το Σάββατο οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και αυτονομιστών συνεχίστηκαν σε πολλές περιοχές με την ίδια ένταση.

"Οι διαμετρικά αντίθετες απόψεις δεν θα σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Είμαι έτοιμος να συνομιλήσω με εκείνους που πλανήθηκαν, που από λάθος υιοθέτησαν αυτονομιστικές θέσεις. Με την εξαίρεση, φυσικά, εκείνων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε δολοφονίες ή σε βασανιστήρια", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. "Εγγυώμαι επιπλέον την ασφάλεια εκείνων που θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις, όλων εκείνων που επιθυμούν να υιοθετήσουν τη γλώσσα των επιχειρημάτων αντί για τη γλώσσα των όπλων", πρόσθεσε.

Το ειρηνευτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός "διαδρόμου" για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Ρώσοι μισθοφόροι αφού καταθέσουν τα όπλα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

"Το ειρηνευτικό σενάριο είναι το βασικό μας σενάριο. Είναι το σχέδιο Α. Όμως εκείνοι που σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν χρόνο και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους θα πρέπει να ξέρουν ότι διαθέτουμε και ένα λεπτομερές σχέδιο Β. Δεν θα μιλήσω για αυτό τώρα, επειδή πιστεύω ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα επιτύχει", κατέληξε ο Ποροσένκο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ-Μέρκελ-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησαν σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να στηρίξει την έναρξη διαπραγματεύσεων στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την γαλλική προεδρία.

Τρεις ημέρες μετά μία πρώτη τηλεφωνική συνομιλία, ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ "σημείωσαν την δήλωση που έγινε από τον ρώσο πρόεδρο μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής μονομερούς εκεχειρίας από τον πρόεδρο της Ουκρανίας" και ζήτησαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν "να στηρίξει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε στους συνομιλητές του ότι το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να υποστηριχθεί από μία "ντε φάκτο εκεχειρία", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

"Ο Πούτιν υποστήριξε την απόφαση του Π. Ποροσένκο να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο...Τονίσθηκε ότι οι προθέσεις που εκφράσθηκαν από τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους πρέπει να υποστηριχθούν από μία πραγματική εκεχειρία", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο επικαλούμενο την απομαγνητοφώνηση της τριμερούς τηλεφωνικής συνομιλίας.

Η μονομερής ουκρανική εκεχειρία ετέθησε σε ισχύ από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού σχεδίου του Πέτρο ποροσένκο, όμως οι συγκρούσεις συνεχίσθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου στην ανατολική Ουκρανία.

Συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο και τοπικούς αξιωματούχους της ανατολικής Ουκρανίας έχουν επανειλημμένως διεξαχθεί, όμως ποτέ με τη συμμετοχή των επικεφαλής της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης.

Καναδάς: Νέες κυρώσεις κατά φιλο-ρώσων της Ουκρανίας

Η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε το Σάββατο να επιβάλει νέες ατομικές οικονομικές κυρώσεις κατά προσώπων της φιλο-ρωσικής κοινότητας της Ουκρανίας και εναντίον μιας πετρελαϊκής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Κριμαία, όπως ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

«Η παράνομη κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία και οι προκλητικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Στίβεν Χάρπερ ανακοινώνοντας την ταξιδιωτική απαγόρευση προς τον Καναδά εναντίον 11 προσώπων και την επιβολή μέτρων κατά της εταιρείας Feodosia Enterprise.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλο-ρώσων αυτονομιστών παρότι το Κίεβο έχει κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός για να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής ενός ειρηνευτικού σχεδίου. «Ο Καναδάς υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Ποροσένκο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Χάρπερ συμπληρώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης από τους συμμάχους προς τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις αυτές «θα συνεχίσουν να αυξάνουν την οικονομική πίεση σε εκείνους που φέρουν την ευθύνη σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία», ανάφερε επίσης ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ.

Αποκλιμάκωση ή νέες κυρώσεις

Εξάλλου, οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής ανακοίνωσαν χθες ότι θα στηρίξουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα εκτός αν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός την Παρασκευή, φιλορώσοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Ρωσία κινδυνεύει να της επιβληθούν νέες κυρώσεις αν δεν λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο με την Ουκρανία.

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία--όλες τους αποσχίστηκαν από τη Σοβιετική Ένωση το 1990-1991--έχουν ήδη κάνει έκκληση για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από την ΕΕ κατά της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

"Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κρίσης, τότε η Λετονία θα υποστηρίξει ένα τρίτο κύμα κυρώσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους ομολόγους της των χωρών της Βαλτικής η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτή τη θέση, ενώ ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας είπε ότι αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ουκρανία η επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα θα είναι η μοναδική επιλογή της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις--πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς εις βάρος ιδιωτών και εταιρειών στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπαρόζο κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε μία κοινή απόφαση αναφορικά με τις νέες κυρώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v