Στο Ιράκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Νέες πιέσεις προς τον πρωθυπουργό του Ιράκ να ανοίξει την κυβέρνησή του αναμένεται να ασκήσει ο Τζον Κέρι. Συνεχίζονται οι καταλήψεις κομβικών σημείων στα σύνορα του Ιράκ από το ΙΚΙΛ. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο της Βαγδάτης, λέει το Ιράν.

Στο Ιράκ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε στη Βαγδάτη, όπου αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ Μαλίκι να σχηματίσει πιο συμπαγή κυβέρνηση προκειμένου να κατασταλεί η ανταρσία των σουνιτών.

Η επίσκεψή του πραγματοποιείται μετά την κατάληψη από σουνίτες οχυρών στα σύνορα με τη Συρία, που ενισχύει τους δρόμους εφοδιασμού τους.

Ο Κέρι αναμένεται να συζητήσει «τις ενέργειες των ΗΠΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βοηθήσουν το Ιράκ στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής, και να απευθύνει έκκληση στους Ιρακινούς ηγέτες να κινηθούν όσο τον δυνατόν γρηγορότερα με τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει σχήμα που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των Ιρακινών», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

Χθες ο Κέρι είχε δηλώσει πως δεν θα επιλέξουν οι ΗΠΑ ποιος θα κυβερνήσει τη Βαγδάτη, ωστόσο η Ουάσιγκτον έχει παρατηρήσει τη δυσαρέσκεια στους Κούρδους, στους σουνίτες και σε ορισμένους σιίτες για την ηγεσία του Μαλίκι, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θέλουν «οι Ιρακινοί να βρουν μια ηγεσία που θα είναι προετοιμασμένη να είναι συμπαγής και να μοιράζεται την εξουσία».

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ώθηση των ανταρτών προς τη Βαγδάτη έχει επιβραδυνθεί, αν και η κατάληψη συνοριακών περασμάτων αποτελεί σοβαρή εστία ανησυχίας.

Ιορδανία: Ενισχύει την άμυνά της στα σύνορα

Εν τω μεταξύ, η Ιορδανία προχωρά σε ενίσχυση της άμυνας των συνόρων της με το Ιράκ, καθώς ένοπλοι σουνίτες κατέλαβαν εδάφη κοντά στα σύνορά της, στην επαρχία Ανμπάρ, και φαίνεται ότι έχουν επίσης πάρει τον έλεγχο του μοναδικού σημείου διέλευσης από ξηράς με το Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους και μάρτυρες που επικαλείται το Reuters.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, το συνοριακό πέρασμα, που απέχει σχεδόν 575 χλμ. από την πρωτεύουσα του Ιράκ και σχεδόν 320 χλμ. από το Αμμάν έχει ουσιαστικά κλείσει μετά την ανάληψη του ελέγχου του περάσματος από ένοπλους σουνίτες.

Ιορδανός υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ότι είχε σταματήσει η κίνηση και υπήρχαν ενδείξεις χάους στο πέρασμα, το οποίο αποτελεί σημαντική αρτηρία για την κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ένοπλοι Ιρακινοί σουνίτες είχαν καταλάβει την πόλη Ρούτμπα, η οποία βρίσκεται μόλις 90 χλμ. ανατολικά των συνόρων με την Ιορδανία.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, η Ιορδανία αναμένεται να κλείσει επισήμως τα σύνορά της μόλις η ιρακινή κυβέρνηση ανακοινώσει κι εκείνη επισήμως ότι έχασε τον έλεγχο του κρίσιμου αυτού εμπορικού και επιβατικού περάσματος.

Το Ιράν απορρίπτει τις αμερικανικές ενέργειες

Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο του Ιράκ, εκμεταλλευόμενες τις σεκταριστικές αντιπαλότητες, την ώρα που οι σουνίτες αντάρτες κινούνται προς τη Βαγδάτη από τα νέα οχυρά που κατέλαβαν στα σύνορα με τη Συρία.

Η καταδίκη των αμερικανικών ενεργειών από τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έρχεται τρεις ημέρες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να στείλει 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση.

Νέες πολύνεκρες επιθέσεις τζιχαντιστών

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σκότωσαν 21 άτομα στις πόλεις Ράουα και Άνα του δυτικού Ιράκ τις δύο τελευταίες μέρες, ανακοίνωσαν χθες αξιωματούχοι και γιατροί μετά την «τακτική» υποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Ράουα και την Άνα που βρίσκονται στην επαρχία Άνμπαρ το απόγευμα του Σαββάτου.

Νωρίτερα αξιωματούχοι ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας συνοριακό πέρασμα Αλ-Κάιμ που βρίσκεται στην μεθόριο με τη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v