Ιράκ: Συμμετοχή των Κούρδων σε νέα κυβέρνηση ζήτησε ο Κέρι

Ο Αμερικανός υπουργός Eξωτερικών συνάντησε τον πρόεδρο του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Ζήτησε βοήθεια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ.

Ιράκ: Συμμετοχή των Κούρδων σε νέα κυβέρνηση ζήτησε ο Κέρι
Τη συνδρομή των Κούρδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" που θα περιλαμβάνει επίσης σιίτες και σουνίτες ζήτησε ο Τζ. Κέρι από τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη σημερινή του επίσκεψη στην Αρμπίλ συναντήθηκε επίσης με άλλους υψηλόβαθμους Κούρδους αξιωματούχους, μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ επέτρεψε στους Κούρδους (Πεσμεργκά) να αναλάβουν τον έλεγχο περιοχών που διεκδικούν από τη Βαγδάτη και επιδιώκουν να εντάξουν στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν. Έτσι, οι δυνάμεις των Πεσμεργκά ελέγχουν την πολυεθνική πόλη και το πετρελαϊκό κέντρο του Κιρκούκ.

"Σήμερα ζούμε μία διαφορετική εποχή", δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μασούντ Μπαρζανί, καλώντας τον Νούρι αλ-Μαλίκι, "υπεύθυνο για ό,τι συνέβη στο Ιράκ", να παραιτηθεί.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι Κούρδοι του Ιράκ επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους, ο Μπαρζανί απάντησε ότι "εναπόκειται στον λαό να αποφασίσει για το μέλλον του".

"Σε κάθε περίπτωση το Ιράκ βρίσκεται σε διαδικασία διάλυσης και είναι προφανές ότι η ομοσπονδιακή ή κεντρική κυβέρνηση έχει απολέσει κάθε έλεγχο", είπε.

Η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι το καθεστώς που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με την κατάληψη εδαφών από τους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ είναι πιθανόν να μην μπορεί να ανατραπεί.

"Οι Κούρδοι έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση κάποιας κρατικής σταθερότητας. Αν αποφασίσουν να αποσυρθούν από την πολιτική διαδικασία στη Βαγδάτη, αυτό θα ενισχύσει πολλούς αρνητικούς παράγοντες. Όμως, εάν έχουν ενεργητικό ρόλο, θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στη Βαγδάτη", δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αυτόνομο Κουρδιστάν έχει δεχθεί τις τελευταίες εβδομάδες κύμα προσφύγων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την 9η Ιουνίου, οπότε ξεκίνησε η επίθεση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται ότι θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες της κουρδικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση "μίας σοβαρής κρίσης προσφύγων".

Χθες στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ιράκ απέναντι στην "απειλή απέναντι στην ίδια την ύπαρξή του" που συνιστά η επίθεση των τζιχαντιστών, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Νούρι αλ-Μαλίκι και άλλους Ιρακινούς πολιτικούς και θρησκευτικούς αξιωματούχους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v