Μέσω twitter ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι γνωστοποίησε ότι η απόφαση ελήφθη. Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ είναι η πρόταση των ηγετών της Ευρώπης για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Mέσω του twitter, όμως ήρθε και η αντίδραση του Γιούνκερ: Εχω να χαρώ τόσο πολύ από τότε που η ποδοσφαιρική ομάδα του Λουξεμβούργου ήρθε ισοπαλία με την αντίστοιχη του Λιχνενστάιν...
Σύμφωνα με πληροφορίες υπέρ του Γιούνκερ τάχθηκαν 26 κράτη και κατά 2 (Μ. Βρετανία, Ουγγαρία).
Ως παθιασμένο ευρωπαίο με βαθιά γνώση της Ευρώπης, χαρακτήρισε τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου στην κοινή συνέντευξη τύπου με τους κκ. Ρομπάι και Μπαρόζο. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν στην περίοδο των τελευταίων έξι μηνών.
Εμφαση στην ανάπτυξη αλλά... εντός συμφώνου
Προσπάθειες να τονωθεί η ανάπτυξη χωρίς όμως να παραβιαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι "σύνθημα" των ευρωπαίων. Τόσο ο Ρομπάι, όσο και ο Μπαρόζο ήταν ξεκάθαροι. Οι ηγέτες θα κινηθούν εντός των ορίων του Συμφώνου, καθώς όπως είπαν κανείς δεν έθεσε θέμα αλλαγών.
Αναλυτικότερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χ. Φαν Ρομπάι δήλωσε λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου πως «δίνουμε τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής χρήσης του ΣΣΑ για να προωθηθεί η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων».
Ο Χ. Ρομπάι ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας παραμένουν ως έχουν, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν ζήτησε την αλλαγή τους.
«Σεβόμαστε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρουν ρητά στα συμπεράσματά τους οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Όλες οι οικονομίες μας πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σαφέστατα, η κοινή μας ισχύς εξαρτάται από την επιτυχία κάθε χώρας ξεχωριστά. Για το λόγο αυτόν, η Ένωση χρειάζεται τολμηρά βήματα για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να αυξήσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης και να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό επίσης προϋποθέτει βέλτιστη χρήση της ευελιξίας που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισημαίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Επιπλέον, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται ότι λόγω των σταθερά υψηλών επιπέδων του χρέους και της ανεργίας και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, πρέπει να συνεχισθεί η εφαρμογή «ευνοϊκής προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένης δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Επισημαίνεται ακόμη πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και βελτιώνουν τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών, «αξιοποιώντας βέλτιστα την εγγενή ευελιξία των ισχυόντων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου διακυβέρνησης της ΕΕ έως την 14η Δεκεμβρίου 2014.
Οι 28 στα συμπεράσματά τους τονίζουν επίσης ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και άνιση και ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, προκειμένου να αυξηθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της Ευρώπης και να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις απασχόλησης».
Προσθέτουν ότι απαιτείται ενισχυμένη δράση για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και των δημοσίων διοικήσεων και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να κρατήσουμε την πειθαρχία στις μεταρρυθμίσεις, αλλά παράλληλα πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη, είπε. Η Ευρώπη συνολικά πρέπει να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και ταυτόχρονα να κινηθεί προς την «ανάπτυξη και την πειθαρχία».
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρξει συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με το Λουξεμβούργιο ομόλογό του, ο οποίος θα έρθει για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Επίσης, τον Ιούλιο ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι η ομαλή μετάβαση από την ελληνική στην ιταλική Προεδρία της ΕΕ, καθώς και η προώθηση κοινών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως είναι η μετανάστευση και η θαλάσσια πολιτική.