Καμπάνα $8,9 δισ. για την BNP Paribas

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ο διακανονισμός μεταξύ ΗΠΑ και ΒΝΡ Paribas. Το Reuters αποκαλύπτει ότι αφορά παραδοχή ενοχής, πρόστιμο 8,9 δισ. δολ. και προσωρινή άρση της άδειας για εκκαθάριση συναλλαγών δολαρίου.

Καμπάνα $8,9 δισ. για την BNP Paribas

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (Δευτέρα) την επίτευξη διακανονισμού με την BNP Paribas που θα περιλαμβάνει πρόστιμο ρεκόρ ύψους σχεδόν 9 δισ. δολ.. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σοβαρές καταγγελίες των ΗΠΑ για συναλλαγές της γαλλικής τράπεζας με κράτη που βρίσκονταν υπό καθεστώς κυρώσεων, όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, το πρόστιμο θα αγγίζει τα 8,9 δισ. δολ. και ενδεχομένως να περιλαμβάνει προσωρινή άρση της άδειας για συναλλαγές εκκαθάρισης δολαρίου, που θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά την πορεία της τράπεζας.

Η ΒΝΡ αναμένεται να παραδεχθεί την ενοχή της για τα συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν γίνει πολύ έντονες. Η αμερικανική πλευρά απειλούσε με πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο (16 δισ. δολ) και συνολική άρση της τραπεζικής άδειας για την ΒΝΡ (για ένα χρόνο σύμφωνα με τους Financial Times). Η γαλλική κυβέρνηση από την άλλη πλευρά, είχε διπλωματικές επαφές με το Βερολίνο, προειδοποιούσε για νέα τραπεζική κρίση και για αδικαιολόγητα αυστηρή τιμωρία που θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – ΕΕ για διατλαντική εμπορική συμφωνία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το διοικητικό συμβούλιο της ΒΝΡ συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο και αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του σε αυτό το διακανονισμό.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v