Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδών για τις 1.000 μεγαλύτερες τράπεζες το 2013

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας κατέγραψαν το 2013 τα υψηλότερα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια λίστα του περιοδικού The Banker. Στη δεύτερη θέση οι αμερικανικές τράπεζες. Υποχώρηση των τραπεζών της ευρωζώνης στην παγκόσμια κατάταξη.

Ρεκόρ κερδών για τις 1.000 μεγαλύτερες τράπεζες το 2013

Κέρδη ρεκόρ $920 δισ. κατέγραψαν το 2013 οι χίλιες κορυφαίες τράπεζες στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού The Banker που δείχνει ενίσχυση της θέσης των κινεζικών τραπεζών στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά.

Οι τράπεζες της Κίνας σημείωσαν προ φόρων κέρδη $292 εκατ., περίπου το 32% των κερδών των χιλίων κορυφαίων τραπεζών.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη του 2013 ήταν κατά 23% υψηλότερα σε σχέση με το 2012. Η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ΙCBC) βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του The Banker, με κέρδη $55 δισ. Ακολουθούν οι Κατασκευαστική Τράπεζα της Κίνας (CCB), η Αγροτική Τράπεζα της Κίνας (ABC) και η Τράπεζα της Κίνας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα κέρδη των αμερικανικών τραπεζών στη λίστα του The Banker ανήλθαν σε $183 δισ. Η Wells Fargo ήταν η τράπεζα των ΗΠΑ με τα μεγαλύτερα κέρδη, με $32 δισ.

Οι τράπεζες στην ευρωζώνη συνέβαλαν μόλις το 3% των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο, από 25% πριν την κρίση του 2008. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν απώλειες $35 δισ. πέρυσι, η χειρότερη επίδοση στην ιστορία της χώρας.

Τα κέρδη των ιαπωνικών τραπεζών έφτασαν τα $64 δισ., ενώ οι τράπεζες στον Καναδά, την Γαλλία και την Αυστραλία σημείωσαν κέρδη $39 δισ. Ακολουθούν οι τράπεζες της Βραζιλίας και της Βρετανίας με $26 δισ. και $22 δισ. αντίστοιχα.

Η κινεζική ICBC παρέμεινε στην πρώτη θέση της λίστας του The Banker με τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, με βάση τα κεφάλαια που διαθέτει. Η China Construction Bank σκαρφάλωσε στην δεύτερη από την πέμπτη θέση όσον αφορά την κεφαλαιακή ισχύ. Οι JP Morgan, Bank of America και HSBC ακολουθούν στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η Wells Fargo έγινε το 2014 η τράπεζα με την μεγαλύτερη αγοραία αξία, στα $275 δισ.

Με βάση τα στοιχεία του The Banker οι αφρικανικές τράπεζες είχαν τις μεγαλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου, με 24%. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από ότι στον υπόλοιπο κόσμο και έξι φορές υψηλότερο από τις αποδόσεις στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v